Llibres

Relats després de cançons

El músic de Manacor Miquel Serra debuta en el món literari amb ‘Pendents que arribin els conqueridors’

Serra escriu sobre “fets improbables” però, a la vegada, “versemblants”

El món creatiu –singular, experimental i suggeridor– del manacorí Miquel Serra, autor durant l’última dècada d’uns quants discos que són petits tresors de la música de les illes Balears, s’obre a nous horitzons amb la publicació de Pendents que arribin els conqueridors (Empúries), un llibre de tretze relats escrits amb la intenció d’emular autors que Serra llegeix amb devoció com Lucia Berlin, James Salter i Isaac Babel. Entre les històries que s’hi amaguen hi ha la d’un fanàtic dels superherois de la Polònia comunista, un mort que és espectador de la seva pròpia vetlla i un tastador de formatges que, fatigat, acaba proclamant que abans menjaria carn humana que formatge. “Tots tenen un punt d’humor negre, d’humor obscur”, confessa Serra, que ha partit d’idees que li provoquen, simplement, “plaer d’escriure” i que juga amb la “faceta ridícula” amb què tot individu es troba quan s’enfronta a una cosa “tan grossa, irreversible i decisiva com és la mort”.

Enamorat del relat per la possibilitat, segons afirma, de no haver-se de centrar en una única història i uns mateixos personatges, Serra confessa la seva predilecció per escriure sobre “fets improbables però versemblants”, amb un estil –segons assegura Jordi Rourera, editor d’Empúries– que “t’obliga a plantejar-te constantment si allò que llegeixes és realitat o ficció”. “Tenien personalitat i un llenguatge excel·lent”, diu Rourera referint-se als primers contes que Serra li va enviar poques setmanes abans del confinament. “M’irrita un poc llegir coses en una llengua que no és la que es parla”, afirma també el manacorí, més a prop de, per exemple, “Josep Pla” que no pas d’un “gegant de les lletres” com el també manacorí Miquel Àngel Riera.

Miquel Serra no té ni de bon tros intenció d’arraconar la música, però. D’aquí a poques setmanes publicarà un disc amb cançons –”efectives i gracioses”– del seu germà Joan (la mort del qual ja va inspirar, l’any 2018, un documental guardonat en el Festival In-Edit) i, a la primavera, té previst entrar a l’estudi a gravar un altre disc amb material totalment seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA

El festival Flors i Violes espera batre rècords de públic

palafrugell
DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA