Arts escèniques

Comiat a la Cova del Drac

El director de teatre Josep Anton Codina va morir divendres a Barcelona

Premi Nacional de Cultura 2018, va estar sis dècades amatent al teatre a Catalunya

El company de platea, de claustre i d’escenari Guillem-Jordi Graells recorda en el llibre publicat Una fita en el paisatge teatral (Institut del Teatre, 2019) que el mateix Joan Anton Codina es reconeixia formar part de la patum al final de la seva vida: el 2018 havia rebut el Premi Nacional de Cultura. Després de sis dècades de carrera, que va començar en el teatre independent (Albert Boadella va fer-li d’ajudant de direcció en algun dels primers treballs, molt abans de la creació d’Els Joglars), Codina va significar-se al costat de Maria Aurèlia Capmany i de Ricard Salvat a l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual (Eadag). També van ser celebrades les seves propostes de cabaret teatral a la Cova del Drac amb la Cia Ca Barret!, una de les moltes companyies que va impulsar. El director de teatre, que el 2019 havia cedit el seu fons documental al Museu de les Arts Escèniques, i que va ser professor de l’Institut del Teatre, va morir divendres a Barcelona a l’edat de 89 anys.

La seva alçada i característica gorra i barba el feien molt visible en les representacions teatrals. Sovint, perquè li reservaven els preuats seients del passadís per poder estirar les cames, recorda sorneguer Graells. En la seva llarga trajectòria teatral (des del 1948 fent d’actor a El pollastre, de l’Agrupament Escolta de Mare de Déu de Montserrat) va sovintejar escoltisme, teatre d’aficionats i les incipients Agrupació Dramàtica de Barcelona i Eadag. Va tenir una breu experiència d’ajudant de direcció en diferents teatres italians i des d’on va mantenir relació amb directors com Giorgio Strehler, l’actor Vittorio Gassman o els revolucionaris Living Theatre, mesos abans de la seva arribada al Romea de Barcelona el 1967.

A Catalunya, va alternar les direccions de teatres amb les programacions de festivals (amb diverses iniciatives a Tarragona, així com amb la col·laboració en la direcció al Grec el 1984 i 1985). També va impartir classes de teatre a molts col·lectius abans que als anys vuitanta entrés en nòmina de l’Institut del Teatre. Entre moltes fites que caldrà agrair-li, el 1977 va ser el responsable de l’àrea de teatre del Congrés de Cultura Catalana i programador o al 2014 va ser president i fundador de l’Associació d’Amics i Amigues de Maria Aurèlia Capmany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen