Arts escèniques

Abusos certificats

L’Institut del Teatre obrirà expedients disciplinaris als tres professors que han tingut un tracte abusiu, segons la comissió de prevenció i investigació d’assetjaments sexuals

Puyo va haver de dimitir pel tsunami mediàtic. Ningú ha volgut cobrir els càrrecs directius de l’ESAD

L’enrenou de denúncies a l’Institut del Teatre (IT) que va comportar la dimissió forçada de la directora Magda Puyo i de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) el febrer passat s’ha saldat amb tres expedients disciplinaris: un per indicis d’assetjament sexual i dos per conductes inapropiades a l’aula. Aquesta és la conclusió de la comissió de prevenció i investigació d’assetjaments sexuals. En tota aquesta investigació s’ha procurat respectar la intimitat de víctimes i de presumptes agressors i, per això, no han transcendit els noms dels professors que seran expedientats. L’IT oferirà suport psicològic a les víctimes afectades que ho sol·licitin.

A cada un dels tres professors expedientats se li reconeix un grau diferent. En el cas més greu (“indicis d’assetjament sexual en el comportament d’un professor”), al professor se li obrirà un expedient disciplinari que pot comportar l’acomiadament. Els fets es posaran en coneixement de la fiscalia, per si valora que és susceptible de ser jutjat. En un segon cas, la comissió conclou que “no hi ha indicis d’assetjament” tot i que considera la conducta “inapropiada”. S’estudiarà en breu quina sanció li correspondrà. En el darrer cas, se li determinarà una falta no lleu “per pràctica docent invasiva”. Des que es van rebre les denúncies, els tres professors van ser apartats de les aules. Un cop resolt l’expedient (si no s’acomiada el cas més greu) podran tornar-hi. La directora general provisional, Núria Plana, avança que ara els procediments continuen “per via administrativa amb els seus terminis i derivaran, si escau, en una sanció.” La comissió no considera que calgui obrir un expedient a dos dels cinc docents acusats.

La comissió va entregar divendres a l’Institut del Teatre les conclusions de la investigació efectuada arran de les deu instàncies presentades per alumnes i exalumnes. Fins ara, el protocol aprovat el juliol del 2018 i que ha estat exemple per a altres equipaments similars no s’havia activat mai. Les denúncies es van presentar entre el 22 de febrer i el 14 de maig. Les instàncies rebudes a la comissió apuntaven a cinc mestres que actualment estan en plantilla al centre, així com a vuit més que ja estan jubilats. El protocol estableix que només es poden investigar casos presentats per alumnes o exalumnes que faci com a màxim un any que hagin deixat d’estar vinculats a l’IT. Excepcionalment, s’han analitzat casos de mestres que ja no formen part del claustre. En aquest cas, es determinarà si l’IT pot emprendre accions per via judicial. El protocol defineix l’“assetjament sexual” com un comportament verbal o físic de naturalesa sexual que tingui propòsit o produeixi l’efecte d’atemptar contra la dignitat de la persona, en particular quan es crea un entorn intimidatori, degradant o ofensiu.

El comunicat que va fer públic ahir l’Institut del Teatre concloïa que “la comunitat de l’Institut del Teatre no escatimarà per erradicar els abusos de les aules i els escenaris.” Així mateix, aclaria que reivindicava “la bona feina i professionalitat de la immensa majoria de professorat de la institució”. L’Institut del Teatre va admetre, des del principi, que havia faltat informar prou de l’existència d’aquest protocol (aprovat per la primera directora general en més de cent anys d’història i que ha acabat sent la més damnificada, per ara). Puyo pretenia presentar-se a un segon mandat en un concurs públic que estava a punt de resoldre’s quan va esclatar la polèmica, que va obligar a refer les bases. A hores d’ara, es vol que la nova direcció s’estreni l’1 de setembre. A l’abril es va nomenar Núria Plana directora general de forma provisional. De seguida van afrontar el tema dels abusos, com va anunciar en un article publicat en aquest diari el 29 d’abril.

L’ESAD, vacant

Amb Puyo van dimitir també els directius de l’ESAD. Fa unes setmanes que es van convocar eleccions entre els professors per renovar els càrrecs directius. Ningú s’hi va presentar. Plana admet la situació insòlita però afirma que les bases preveuen que es pot nomenar “extraordinàriament una direcció perquè assumeixi les funcions, i això es farà de forma immediata, però amb efectes l’1 de setembre”. Les deu denúncies afecten tres professors en actiu. En el curs 2018/19 hi havia 261 persones contractades a l’IT (122 homes), que han vist com el linxament mediàtic les posava en una diana, sense poder-se defensar. Fonts de l’IT comptabilitzen que avui hi ha més de 300 professors, entre homes i dones. Un col·lectiu de professors que s’ha sentit amenaçat per la denúncia mediàtica d’alguns mitjans de comunicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls