Còmic

L’humor seriós, reflexiu i elegant

Mor als 73 anys el dibuixant Carles Romeu, fundador d’‘El Jueves’ i creador del personatge Miguelito

“L’humor no s’ha de deixar en mans dels graciosos; l’ha de fer gent seriosa.” Ho va dir fa deu anys, en una entrevista publicada fen aquestes pàgines, el dibuixant Carles Romeu Müller, un dels fundadors de la revista satírica El Jueves i creador de personatges com Betty i Miguelito. La mateixa revista va fer públic ahir a les xarxes socials que l’humorista gràfic havia mort als setanta-tres anys.

“Hem perdut un pare”, deia el perfil d’El Jueves en un tuit publicat ahir. “Vam parlar amb l’editor José Ylario i li vam dir que volíem fer una revista entre El Papus, que era més bèstia, i Por Favor, que era intel·lectual”, explicava Carles Romeu a l’entrevista a El Punt Avui. El tuit d’El Jueves afegia: “Ens deixa un mestre de l’humor gràfic, pare també de personatges com Betty i Miguelito. Una abraçada, company, allà on estiguis.”

Carles Romeu Müller va néixer el 1948 a Barcelona. Fill d’un empresari català del sector tèxtil i de mare francesa, va iniciar estudis mercantils però els va deixar per començar els d’arts i oficis, que tampoc va acabar. Durant la seva joventut es va dedicar a nombrosos oficis amb els quals es va familiaritzar amb el dibuix i la pintura. L’educació diferent que va rebre, en ple franquisme, va ser “un avantatge”. “La meva mare era francesa, fumava i conduïa, i amb deu o onze anys jo ja havia estat a París. El meu pare també havia viscut la seva joventut a París, abans de la Guerra Civil, i tot això em va donar una educació diferent”, afirmava.

Ninotaire prolífic

Des del 1972, en què va publicar el seu primer còmic, Romeu va col·laborar en uns seixanta mitjans diferents i va participar en la creació de revistes d’humor com Mata Ratos, El Jueves, Nacional Show i la segona època de Muchas Gracias. A partir de 1976 va publicar durant trenta-tres anys a El País i la seva revista dominical les vinyetes del seu personatge Miguelito, que prèviament havia estat rebutjat al Diario de Barcelona en considerar-lo nihilista.

Romeu va compaginar aquesta feina amb publicacions a les revistes Muy Interesante, Triunfo, Interviú, Playboy, Harakiri i la francesa Charly Mensuel. També va treballar a la ràdio, al costat de Jordi Estadella, i a la televisió, sobretot a TV3. Amb Tom i Perich van ser guionistes de més de sis-cents programes, entre els quals hi ha Filiprim, Tres i l’astròleg, La parada...

El dibuixant va publicar dotze llibres de còmics i dues novel·les, entre els quals hi ha els títols Historias de Miguelito i Vivo sin vivir en mí.

Humor reflexiu i elegant

Romeu era un clar representant de l’humor català, amb un estil reflexiu, intel·ligent i elegant, que no necessitava el traç gruixut per fer riure. En l’àmplia entrevista que li va dedicar aquesta secció el 2011, el ninotaire es queixava que treballar “és molt més difícil ara, ja que s’ha d’evitar la incorrecció política per no molestar segons quins col·lectius”, i considerava que “l’humor ha de ser crític amb tothom”, però hi ha d’haver uns límits: “Si no fos per la hipocresia, ja ens hauríem matat tots entre nosaltres. No pots dir a la gent el que penses d’ells a la cara. Hi ha d’haver uns límits, unes fronteres, perquè si no la convivència no és possible.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona