Cultura

Capital mundial de l’arquitectura

Barcelona s’imposa a Pequín i serà la seu l’any 2026 del Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes

Els congressos de la UIA se celebren des del 1948 per abordar reptes arquitectònics

Barcelona serà la seu l’any 2026 del Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) i serà Capital Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco. Aquesta va ser la decisió presa ahir durant l’Assemblea General de la UIA, a Rio de Janeiro, on la candidatura de la capital catalana es va imposar a la de Pequín per un marge de 18 vots de diferència (147 a 129). El gener del 2020 la UIA va nomenar les dues úniques candidates oficials i fins ahir no es va poder fer la tria, de manera telemàtica, a causa de la pandèmia.

La candidatura ha estat promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

Els congressos de la UIA se celebren des del 1948 amb l’objectiu d’abordar els reptes que afronta la societat des del coneixement rigorós que aporten els professionals de l’arquitectura. Per això, la celebració a Barcelona d’aquest esdeveniment, el més important del sector de l’arquitectura, és una gran oportunitat per enfortir el paper de la ciutat, de Catalunya i de l’Estat com a centres de producció i pensament de l’arquitectura i del disseny urbà contemporanis.

S’aprofundirà en la capacitat per transformar i millorar la vida de les persones i servirà per posar en relleu el paper de l’arquitectura i l’urbanisme en la configuració d’un nou model de ciutat amb tota mena de reptes.

Amb el lema One today, one tomorrow (Un avui, un demà), el Congrés Mundial de la UIA a Barcelona prendrà com a exemple la relació de la ciutat i la seva arquitectura per debatre sobre un futur viable i sostenible. Una anàlisi de l’actual context social, mediambiental i econòmic que ajudi a plantejar quins són els reptes de l’arquitectura i definir els instruments per assolir-los.

Juntament amb el Congrés de la UIA, que coordinarà el COAC amb el suport del CSCAE, al llarg de tot l’any 2026 se celebraran a Barcelona una extensa programació d’activitats culturals de caràcter multidisciplinari en què col·laboraran altres països. L’objectiu és traslladar al conjunt de la societat la importància i el valor de l’arquitectura i de l’urbanisme.

Barcelona és reconeguda a tot el món per la seva arquitectura. És una ciutat diversa, cosmopolita, moderna, integradora d’idees i cultures. El congrés que se celebrarà el 2026 vol apel·lar precisament als valors de l’arquitectura i l’urbanisme com a factors de qualitat de vida, benestar i sentit de pertinença social i cultural, i la necessitat de fer-los extensius i rellevants a altres països, com a eina transformadora i de canvi social per avançar cap a les ciutats del futur.

Amb aquesta designació, Barcelona tornarà a ser epicentre mundial de l’arquitectura trenta anys després d’haver estat seu d’un altre congrés de la UIA. Aleshores, va portar per títol Present i futurs: arquitectura a les ciutats, i es va celebrar amb un rotund èxit de públic i amb un gran impacte en l’àmbit internacional.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.