Arts escèniques

Circ sota les estrelles

La gala internacional Nits de Circ s’estrena avui a Besalú i continuarà el dia 17 a Roses, amb 23 artistes de 8 països, un muntatge únic i 6.500 entrades venudes

“És la resposta del circ a cites consolidades de l’estiu com els festivals de Cap Roig i Peralada”

Genís Matabosch, el president de la Circus Arts Foundation i organitzador del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or de Girona, ha vist molt de circ en la seva vida, però molt pocs muntatges escènics com el que s’ha instal·lat aquests dies als jardins del Molí de Besalú (de l’11 a 14 d’agost) i que després viatjarà a la Ciutadella de Roses (del 17 a 22 d’agost), com a escenari de la gala internacional Nits de Circ . Aquest circ, amb cúpula però sense la lona que habitualment també envolta i cobreix la platea, és al cap de Matabosch des que el portaven de petit a veure circ a França i allà va veure que el Circ Arlette Gruss actuava un estiu a les Arenes de Nimes, també amb la possibilitat de veure els números aeris directament sota la cúpula celeste, com passarà a Besalú i Roses. “És la resposta del circ a cites consolidades de l’estiu com els grans festivals de Peralada i Cap Roig. Vull que el circ sigui també un referent de les arts escèniques de qualitat durant l’estiu”, afirma Matabosch. De moment, la resposta del públic li està donant la raó: ja s’han venut més de 6.500 entrades de les 9.300 localitats previstes per a les 10 representacions programades, 4 a Besalú i 6 a Roses. Són 10 representacions amb què la Circus Arts Foundation també celebra els seus 10 anys d’existència com una de les peces clau en l’impuls del circ de qualitat i transgeneracional a Catalunya.

Evidentment, no és fàcil, i menys en temps de pandèmia, organitzar una gala internacional en què participen 23 artistes de 8 països, tant pels problemes de visats com pels controls transfronterers de prevenció de la Covid-19 i tota la logística que comporta un espectacle d’aquestes dimensions. De les vuit atraccions de circ que es podran veure tant a Besalú com a Roses, només dues s’han pogut veure en alguns dels espectacles organitzats prèviament per Matabosch a Catalunya, concretament el clown belga Elastic i la malabarista francesa Françoise Rochais, que el 2018 van actuar al Circ Charlie Rivel, per les Fires de Sant Narcís de Girona.

El programa de les Nits de Circ es completarà amb les cintes aèries de Viviana (Catalunya), la bicicleta acrobàtica de Jonathan Rossi (Itàlia), les acrobàcies mà a mà de White Gotik (Ucraïna), el trapezi volant de Flying Martini (Brasil, Portugal, Itàlia i Xile), l’antipodisme de Selyna Bogino (Itàlia) i el número de llit elàstic de Max Weldy (França). Tampoc no hi faltarà la música en directe de la Paris Circus Orquestra, dirigida per Pierre Pichaud. Tots els artistes que actuaran a la gala ja eren ahir a Besalú. Genís Matabosch sospirava alleujat, i encara ho farà més quan s’acabi “el gran número” no inclòs oficialment a la programació de les Nits de Circ: començar a desmuntar el 14 d’agost a la nit tot aquest gran teatre a l’aire lliure per tornar-lo a muntar a la Ciutadella de Roses, on tot ha d’estar enllestit tres dies després.

Vinculat a Circusland

A Besalú, on la Circus Arts Foundation va inaugurar l’any passat el museu Circusland , a partir de la gran col·lecció de Matabosch, també s’ha fet un esforç titànic per convertir els agrestos jardins del Molí en un espai on instal·lar aquest gran muntatge escènic i on pugui transitar el públic sense problemes. Sí que s’hi han preservat les palmeres i xiprers d’un antic viver, i ara Matabosch ja somia –i els seus somnis s’acostumen a fer realitat– en connectar la carpa sota les estrelles de les Nits de Circ, si la iniciativa té continuïtat, amb la seu de Circusland, creant així un circuit que consolidaria la nova capitalitat circense de Besalú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE