Música

114 concerts per la Mercè

La descentralització i una presència femenina que supera el 50%, claus de la programació musical

Tot i que les restriccions imposades per la pandèmia continuen fent impossibles unes Festes de la Mercè semblants a les de l’era pre Covid, Barcelona serà capaç d’oferir, del 23 al 25 de setembre, un total de 114 concerts per a un màxim de 50.000 persones. Actuacions en les quals, més que mai, predomina el factor quilòmetre zero, on la presència femenina supera el 50% i a través de les quals l’Ajuntament, amb escenaris com la plaça Major de Nou Barris, els jardins del Doctor Pla i Armengol o, per primer cop, el camp de futbol de la Teixonera Vall d’Hebron, fa palesa la seva voluntat descentralitzadora. Un element, segons Dani Granados, delegat de drets culturals a l’Ajuntament, que “ha vingut per quedar-se”.

Els concerts, en escenaris, també, com el Moll de la Fusta, la plataforma marina del Fòrum o el Teatre Grec, tindran un aforament màxim de 3.000 persones i s’hi podrà accedir de manera gratuïta a través d’una reserva al web lamerce.barcelona . Des d’avui en el cas dels concerts programats amb el paraigua del BAM (Barcelona Acció Musical), que, amb la Cooperativa L’Afluent, gestora de la Sala Vol i amb experiència en locals com l’Heliogàbal, estrena direcció artística i, a partir de demà, en els que se circumscriuen a Mercè Música, programats per Jordi Turtós en el seu darrer any al capdavant d’aquesta tasca. Per evitar imatges d’espais amb entrades exhaurides però, tanmateix, seients buits com les de l’any passat, l’Ajuntament fa una crida a la “responsabilitat” i demana a tots aquells que, finalment, no puguin assistir als espectacles, que n’anul·lin la reserva a través del mateix web.

De Buhos a Los Enemigos

En el terreny artístic, els concerts de Mercè Música combinen grans reclams del panorama actual català –Oques Grasses, Buhos o Stay Homas...– amb talents emergents –31FAM, Queralt Lahoz, Carlota Flâneur, Iris Deco...–. L’Havana, ciutat convidada, hi serà present en actuacions com les de La Dame Blanche, Roberto Fosneca i José María Vitier (que es retrobarà amb una vella amiga: Maria del Mar Bonet) i, al Teatre Grec, “balcó de les músiques mediterrànies”, en paraules de Turtós, s’hi congregaran Aziza Brahim, Mariola Membrives, Carmen Linares, Clara Peya, Judit Neddermann, Toti Soler i la Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, entre d’altres artistes. Noms com els de Los Enemigos, Joana Serrat, Núria Graham, Gemma Humet, Pau Vallvé i Les Amazones d’Afrique completen la seixantena de concerts en set espais que nodriran l’oferta de Mercè Música.

El BAM, per la seva banda, amb la voluntat, per part de la seva nova direcció, de convertir-lo en un festival “plural, inclusiu, descentralitzat i arrelat”, posa remei a velles injustícies (actuació, per primer cop en el festival, d’Hidrogenesse) i trena una programació orgullosament underground amb noms com els de Planningtorock, Una Bèstia Incontrolable i Lidia Damunt.

Fabra i Coats, finalment, acollirà Acció Cultura Viva, amb una programació ideada a partir d’un procés participatiu que, enguany, ha inclòs més d’un miler de propostes.

LES XIFRES

3.000
persones
és l’aforament de l’escenari més gran, situat al Fòrum. Els concerts són gratuïts però caldrà reserva.
12
escenaris
per a 114 concerts. Es recupera el Moll de la Fusta i s’estrenen nous espais, com ara la Teixonera Vall d’Hebron.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen