Cinema

‘Mediterráneo’ porta fins al Festival de Cinema de Sant Sebastià l’èxode massiu de refugiats pel mar

La pel·lícula té com a fil conductor la història de l’ONG Proactiva Open Arms i la protagonitza Eduard Fernández

El drama de milers de refugiats escapant de països en conflicte pel mar ha arribat aquest dijous fins al Festival de Cinema de Sant Sebastià de la mà de ‘Mediterráneo’, dirigida per Marcel Barrena,. Amb un repartiment encapçalat per Eduard Fernández, Dani Rovira –en la primera cinta després de recuperar-se d’un càncer-, Anna Castillo, Àlex Monner i Sergi López, narra la història de dos socorristes de Badalona, Òscar Camps i Gerard Canals, que el 2015 viatgen a Lesbos impactats per la imatge d’un nen, l’Aylan Kurdi, ofegat a les aigües del Mediterrani. Aquest és l’embrió del que va acabar esdevenint Proactiva Open Arms, una organització que en paraules de Barrena a l’ACN, no té una “posició política, sinó humana” que “mereixia ser explicada”

Pel director, el projecte busca “sumar i transformar”, perquè entén el cinema com una “arma que s’ha de fer servir”. Ferm espectador del cinema americà, com a director ha apostat fins ara per projectes compromesos amb la realitat social. “M’hi sento còmode”, revela.

Segons el director, ‘Mediterráneo’- que arribarà l’1 d’octubre als cinemes- ha estat una pel·lícula “especialment difícil i dolorosa”, en un projecte que s’ha allargat cinc anys i que ha suposat molts viatges a Lesbos, una feina “intensa però meravellosa” amb l’Open Arms i moltes entrevistes als camps de refugiats. “A mi la pel·lícula et posa a lloc i em dona perspectiva”, precisa.

Malgrat les adversitats de finançament, la pandèmia, el càncer diagnosticat a Dani Rovira, huracans i l’aturada del rodatge per un alt risc d’incendis, Marcel Barrena mai va deixar de confiar en el projecte: “hi havia una energia que ens envoltava i que em feia confiar en que tenia sentit el que estàvem fent”.

Una pel·lícula que no proposa una “solució”

El director deixa clar que el film no busca alliçonar i reprodueix un dels lemes d’Òscar Camps, que esgrimeix que, segons la llei del mar, a un nàufrag tens l’obligació de salvar-lo, si no ho fas, comets un delicte. “Qui dubti d’això, ha de replantejar-se el significat de la paraula sensibilitat o persona humana”, afirma.

Per Barrena, l’Open Arms “només rescata refugiats del risc de morir ofegats” i això no és una posició política, sinó una condició humana. “La pel·lícula no proposa una solució, no és una pel·lícula política. Posa sobre la taula conflicte que s’ha de resoldre des de la política”, precisa Barrena.

Precisament el temor que fos un “pamflet” és el que va fer dubtar, en un primer moment, l’actor Eduard Fernández d’acceptar la proposta, però de seguida va veure que la pel·lícula anava “en una altra direcció”. El film, afirma, parla de l’instint humà de salvar algú “quan s’ofega”. “Ho faria qualsevol membre d’un partit, de Vox també, fins i tot el mateix Abascal salvaria una vida d’algú que mor a l’aigua. El debat és el q es fa després”, reflexiona Fernández. Per això, defensa que la cinta és un “viatge” des de l’inici, en què dos socorristes deixen Catalunya per anar a Lesbos a veure què hi passa, i creu que no té cap “ideologia”.

A més, segons Fernández, ‘Mediterráneo’ confirma que una sola persona pot canviar les coses. “L’Òscar no té habilitats especials, és un més, un com nosaltres que va sentir una necessitat i, sense aspiracions de fer una gran cosa, sent que pot ajudar”, conclou.

‘Mediterráneo’ és una producció de Lastor Media, Fasten Films, Arcadia Motion Pictures, Cados Producciones i Heretic (Grecia) i compta amb la participació de RTVE, Movistar+ i TV3, a més del finançament de l’ICAA i l’ICEC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona