Art

La Fundació Pujolboira divulgarà el pintor des d’

Família i amics l’han constituït dos anys després de la mort de l’artista, i amb seu a l’estudi on pintava al poble des del 1975, que es podrà visitar

L’any vinent obriran, amb el consistori, un centre d’art a la rectoria vella

El pintor Ramon Pujolboira va morir ara fa poc més de dos anys, el setembre del 2019, quan un ictus el va assaltar dalt d’una bastida avançant el mural per a l’absis de l’església de l’Estartit. L’obra, inacabada però ben planificada, la va completar la noruega Cathrine Bergsrud l’any passat, amb suport de familiars i amics que ara han fet un pas més per divulgar el llegat de Pujolboira, a través d’una fundació. que du el seu-cognom

La presideix des d’aquest estiu la seva vídua, Carme Jornet, que ahir explicava que la primera seu física i administrativa és al mateix estudi del pintor a Albons, on es va establir al 1975 i va desplegar la major part de la seva obra. “La intenció és obrir-lo al públic i que es pugui visitar, i de fet ja hi han passat algunes escoles”, com ara alumnes del poble i també de Figueres.

La intenció a llarg termini, però, és més ambicios: difondre els dos milers d’obres de l’artista, que, a més de pintura i les tècniques del gravat o el dibuix, havia tocat també el camp de l’escultura. El secretari de la fundació, el periodista figuerenc Jordi Jordà, també va avançar ahir el projecte d’un Espai d’Art, en col·laboració amb l’Ajuntament, a la rectoria vella de l’església, un immoble que el Bisbat ha cedit al municipi durant els pròxims 25 anys.

Obrir-lo l’any vinent

L’alcalde, Josep Ramon Llavero, compta que a final d’any completaran la reforma per obrir l’espai, que du anys en desús. I el seu antecessor, Joan Hostench, que havia dut les negociacions en els darrers temps, va agrair la implicació de la Diputació per completar els 55.000 euros de les obres. Però consistori i fundació volen que sigui un espai on, a més d’exposicions de l’obra del pintor, n’hi hagi d’altres artistes, i organitzar tallers, conferències o fins i tot una beca per a joves talents. Tot plegat, a més, a tocar de l’església amb l’absis del sant sopar de Pujolboira, amb el Montgrí de fons. I a pocs quilòmetres de l’obra de l’Estartit. La fundació també vol difondre aquestes obres religioses de gran format del pintor, que completen el frec de 400 m² de l’església parroquial de Santa Coloma de Farners i el timpà de la de Sant Pere, a Figueres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia