Altres

La UdG promou la recerca i l’estudi dels Jocs Florals

El lidera el grup de Patrimoni Literari

Analitzarà les implicacions socials, culturals i polítiques en cada moment

El grup de recerca de Patrimoni Literari de la Universitat de Girona (UdG) ha engegat la campanya Literatura i societat: arxius, entitats i publicacions per recollir informació i documents dels Jocs Florals i altres certàmens literaris celebrats a Catalunya entre el 1859 i el 1977. Aquest període abraça des de la restauració dels Jocs Florals de Barcelona fins a l’inici de la Transició . L’objectiu de la recerca és entendre’n les implicacions socials, culturals i polítiques de cada moment.

El projecte proposa analitzar els Jocs Florals com a eix vertebrador d’elements socials i culturals que configuren un sistema complex, en el qual el paper de les associacions, els centres culturals i les publicacions pren una importància cabdal per a la generació de xarxes culturals i intel·lectuals.

Una altra finalitat del projecte és fer visible el teixit social i cultural que va contribuir a la vida literària i cultural dels municipis i les comarques amb la celebració de certàmens literaris entre el 1859 i el 1977. Aquesta tasca, perquè sigui completa, només és possible des del coneixement profund de la vida cultural de cada població i comarca. L’equip d’investigador, liderat per Margarida Casacuberta , busca la col·laboració d’estudiosos locals i d’aquelles persones que tinguin interès i coneixements sobre la història i la memòria de la vida cultural del seu municipi que vulguin participar en els treballs de recerca i investigació.El projecte compta amb la complicitat de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i té la intenció d’obrir-se als Centres d’Estudi locals i comarcals d’arreu de Catalunya.

La primera fase consisteix en la localització dels materials relacionats amb aquests certàmens –com ara actes, revistes, diaris, cròniques, cartells, entre d’altres –als arxius municipals i comarcals d’arreu de Catalunya.

Els materials recollits s’introduiran al mapa dels Jocs Florals . Al llarg del projecte es faran diverses sessions arreu de Catalunya per donar a conèixer els resultats de la recerca en curs i la importància dels Jocs Florals com a fenomen social i cultural.Els Jocs Florals i els certàmens literaris van convertir-se un element de representació i vertebració important del teixit intel·lectual, cultural i social del país, fins al punt de constituir-se com a un dels fenòmens literaris-culturals de més rendiment en la història politicocultural catalana contemporània, tant pel que fa a la rellevància en la construcció de xarxes culturals, intel·lectuals i polítiques, com pel fet de vertebrar un territori a partir de motius i corrents literaris vinculats amb els llocs.

Promoure la creació literària

El 1859 s’instauren a Barcelona els Jocs Florals per promoure la creació literària en llengua catalana. El certamen es va articular a través de la divisa Patria, Fides, Amor, els tres premis ordinaris —Englantina, Viola i Flor Natural— i la celebració d’una cerimònia de lliurament dels premis (que incloïa el nomenament d’una reina de la festa, la lectura de les obres premiades i de discursos, etc.). Al cap de pocs anys, el model, amb algunes variacions segons el cas, es va anar reproduint pel territori fins a convertir-se en un dels puntals de la societat i la cultura del país. I la celebració d’aquests certàmens va generar una quantitat ingent de textos (i paratextos) que permeten estudiar la progressiva construcció de símbols i mites de la identitat catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES