Música

El fill ‘heavy’ de l’Antolín

Joan Cardoner fa més de 40 anys que està en actiu, amb LGP, Rockson, Atila, Místic, Terratrèmol i en solitari

“En alguna data del proper any espero tenir nou disc al mercat! Tot dependrà dels meus viatges moteros”, explicava Joan Cardoner en una piulada recent. L’incombustible rocker d’Espolla –La Ludwig Band li cedeix el tron local presentant-se com el “segon millor grup d’Espolla”– manté l’esperit rebel i la passió pel rock dur després de més de 40 anys d’escenaris, quan es compleixen dos anys de la dissolució del seu últim projecte, Los Guardians del Pont (LGP), per la mort del bateria Martín Rodríguez, el 3 de gener del 2020. Cardoner i Rodríguez ja formaven part de la primera onada del heavy empordanès, entre finals dels anys setanta i principis dels vuitanta: el 1979, Cardoner va formar Rockson amb el guitarrista figuerenc Frank Vila i altres músics que van anar canviant al llarg del temps, entre ells Rodríguez i el baixista Francesc Cuco Lisicic, molt abans que s’incorporessin a Sangtraït i Sopa de Cabra, respectivament. En una època en què l’escena musical gironina era raquítica i pràcticament no generava discos, Rockson va publicar un maxi-single titulat Heavy Metal, amb quatre cançons –Herederos del rock, Hechiceros, En tu mente está i La chica del Rolls–, que el segell Contact va publicar el 1983 i que, un any després, va reeditar Picap amb una nova portada i un altre títol, Herederos del rock . Va ser llavors quan el grup va actuar a Tocata, el programa musical de Televisió Espanyola. Dues dècades després, el 2003, Cardoner i Rodríguez van reactivar Rockson amb altres músics i van gravar el disc AM/FM. Prèviament, Cardoner també havia format part de Místic –amb el nucli dur de Sangtraït– i participat en la reactivació, el 1999, d’un altre clàssic del rock gironí: Atila.

Fill del trompetista Antolín Cardoner (1927-2007), que va arribar a anar de gira amb Antonio Machín, Cardoner també va ser guitarrista de Terratrèmol, amb qui va gravar El foc que tu demanes (1991) i Passió sota la pell (1992). En solitari ha publicat fins ara Instint animal (1997), No anem pas bé (2001) i Miracle (2005), com a guitarrista i cantant, i un disc en anglès, Shadows in the darkness, amb el vocalista Héctor Llauradó (2016), llançat quan ja feia anys que havia posat en marxa LGP amb Rodríguez i Quim Mandado. El trio va deixar com a llegat tres discos: Rockferatu (2010), Sancta Sanctorum (2013) i Camí d’Hiperbòria (2017). I la història continua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia