Patrimoni

El COAC revalora els projectes dibuixats dels arquitectes

Una exposició a Girona reuneix esbossos d’obres de Bosch i Reitg, Galí, De Ribot, Moner i Martín Madrid

La demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) reuneix en una exposició a la sala La Cova una selecció de prop de cinquanta dibuixos procedents de les darreres incorporacions al seu Arxiu Històric. La mostra, dins del cicle Col·leccions, aplega dibuixos i esbossos d’Ignasi Bosch Reitg, Joan Maria de Ribot, Jeroni Moner, Ferran Galí i Manuel Martín Madrid, alguns en col·laboració amb Joan Bosch Agustí i Lluís Sibils, que han ingressat els darrers anys a l’Arxiu a través de donacions dels mateixos arquitectes o dels seus hereus i permeten accedir al procés de treball i creació d’algunes obres significatives de la segona meitat del segle XX. En la conferència inaugural, el passat 3 de febrer, el també arquitecte Arcadi Pla va definir el dibuix com “l’emoció del projecte” per provar de definir aquell moment en què totes les possibilitats de construcció són encara obertes i, damunt el paper, l’arquitecte posa a prova la fantasia i la mesura; és adir, imagina, amb la geometria i la memòria, un espai habitable abans que hagi pres forma. És un procés semblant al que van seguir els arquitectes de l’exposició Fons d’Arxiu. Projectes dibuixats, dels quals s’han escollit obres que donen importància al dibuix com una extensió del pensament constructiu.

Entre les construccions més significatives que permet redescobrir la selecció destaca el Centre d’Informació Hotelera de la Devesa de Girona i l’edifici Shopping Center de Platja d’Aro, provinents del Fons Ignasi Bosch Reitg, o l’Hotel Santa Susanna de Malgrat de Mar i l’habitatge unifamiliar al barri de Palau de Girona que va dissenyar Joan Maria de Ribot i de Balle, en col·laboració amb Lluís Sibils. Del Fons Jeroni Moner i Codina, són rellevants els dibuixos de la rehabilitació de l’església de Sant Domènec a Castelló d’Empúries, que va assumir conjuntament amb Arcadi Pla. De Ferran Galí Casademont, hi ha el projecte d’annex d’un habitatge al Port de la Selva, població on tenia els orígens familiars, i de Manuel Martín Madrid, els esbossos dels accessos a la factoria Callís de Cornellà de Terri. Amb aquesta exposició, oberta fins al 16 de maig, la demarcació de Girona del COAC vol contribuir a revalorar tant la documentació que custodia com “la tasca principal dels arquitectes, més enllà de moviments o estils acadèmics, que és la de formalitzar les necessitats de la societat a través de l’arquitectura”.

Nou ingrés d’Alfred Fernández

L’arquitecte i urbanista Alfred Fernández de la Reguera i March (1941) ha renovat la confiança en l’Arxiu Històric del COAC com a custodi del llegat arquitectònic modern amb la donació de més de 70 expedients de projectes datats entre finals dels anys seixanta del segle passat fins a l’actualitat. El material completa el fons que va cedir a principis del nou segle, quan va fer donació del Pla Intermunicipal de la Cerdanya, redactat als anys vuitanta. Entre la nova documentació, destaquen el projecte d’urbanització de Sant Martí d’Empúries, els habitatges plurifamiliars del carrer Bonanova de Barcelona, i diferents plans especials i actuacions al municipi de l’Escala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona