Llibres

Una trama sanitària al segle XV

L’escriptora i actriu Coia Valls (Reus, 1960) acaba de publicar amb Columna L’alquímia de la vida, la que és la seva novena novel·la, en la majoria de casos, com aquest, dins del gènere històric.

A l’obra, Valls explica el destí d’uns personatges que posen en dubte els valors d’una època i la medicina del segle XV i elaboren uns remeis que els posaran en perill. La trama arrenca amb Magí Surroca, un gran expert en l’art de l’alquímia, que investiga fórmules antigues per elaborar remeis. Un metge aventurer serà decisiu per vendre una poció de triaga, però un personatge sense escrúpols no dubtarà a interposar-se en el seu camí. La història es completa amb diversos col·laboradors que ajudaran els protagonistes d’acord amb l’ideal de trobar l’harmonia entre les persones i la natura, la llibertat i la plenitud.

“La triaga és un preparat amb més d’un centenar d’elements que la medicina receptava a tota la societat i que es va utilitzar al llarg de dos mil anys”, va explicar l’autora.

A partir de la triaga, la novel·la explica la història d’un gran negoci, ambicions i traïdories, contradiccions i conflicte. Un ambient complex que no es van inventar les farmacèutiques actuals.

Malgrat la importància de Surroca, la protagonista de la història és Beatriu Montells, una jova aspirant a novícia, a la qual, l’ànsia de llibertat li impedeix quedar-se al monestir. Marcada per la pèrdua de la seva mare, Montells serà rebel i buscarà l’aventura al mateix moment que farà una gran transformació. D’alguna manera, atraurà el perill des de Vallbona de les Monges, Barcelona i Llívia.

Valls ha volgut mostrar diferents idees, com ara “la voluntat de fer un món una mica millor per contribuir al bé comú i la tossuderia de buscar i aprendre, tot i que pugui suposar anar contra corrent i que se’t persegueixi”.

L’obra també parla de “la perseverança de trobar fórmules per combatre una malaltia i negar que siguin càstigs divins” i que “cap transformació és possible sense treure a la llum allò que guardem a la foscor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia