Música

X Strenes

El festival gironí celebra 10 anys amb un projecte educatiu, un 50% de grups emergents i una extensió barcelonina

“Crec que, després d’una dècada de festival, el nostre llegat és haver posat en relleu les estrenes musicals catalanes, tractades amb la mateixa importància que les estrenes del cinema i el teatre”, va dir ahir el director de Strenes , Xavi Pascual, en la presentació de la 10a edició del festival gironí, que té com a tret identitari l’estrena de nous discos i de les gires que voltaran aquest estiu pel país. Després de dues edicions afectades per la pandèmia, que mai no ha aturat el festival, Strenes torna amb força: sense restriccions d’aforament, amb una xifra rècord de concerts –41, el 30% gratuïts–, amb un 50% de dones en el cartell i també amb un 50% de grups emergents.

En aquesta 10a edició –presentada ahir a l’ajuntament de Girona amb un missatge de “No a la guerra”, també amb representants de la Diputació i la Generalitat, com a institucions que aporten el 32% d’un pressupost total de 550.000 euros–, el festival ha impulsat un ambiciós projecte pedagògic.

Lletristes als instituts

Músics com ara Alfred Garcia oferiran xerrades als instituts Sobrequés i Xifra, a partir de les quals els alumnes escriuran lletres de cançons. Una d’aquestes lletres serà musicada per un dels grups que assagen als bucs de La Marfà-Centre de Creació Musical i la cançó resultant es gravarà amb la col·laboració de l’Escola Tècnica de l’Espectacle Casa de la Música (Etecam).

De fet, Strenes aposta per “donar visibilitat a tota la cadena de valor d’un músic”, des del buc d’assaig fins que actua al gran escenari de les escales de la catedral, passant per la secció Talent Gironí, en què competiran La Ludwig Band, Salazar –el nou grup de Xavi Lloses– i els cantants Pol Bordas i Tramma. També és gironina l’Orchestra Fireluche, que hi presentarà el seu nou disc amb Pau Riba, en una col·laboració entre Strenes i el Barnasants.

Strenes vol estendre’s a altres barris de Girona, més enllà del centre –tot i que també recupera els concerts a la pujada de Sant Domènec–, i alhora també programa per primera vegada concerts a Barcelona: Doctor Prats, Tribade i Magalí Sare. De la programació Premium del festival, ja anunciada amb antelació, ja hi ha alguns concerts exhaurits –Els Pets, Sergio Dalma– i altres ja propers al ple com ara els de Delafé y las Flores Azules, Jorge Drexler, Blaumut, Ramon Mirabet, Els Catarres i Sau 30. De fet, ja s’han venut aproximadament la meitat de les entrades posades a la venda, 20.450 a Girona i Salt i 4.000 a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda