Cultura

El Celler Cooperatiu de Gandesa escollida cinquena meravella de Catalunya

Fins diumenge es pot votar per escollir la 6a meravella, que correspondrà a alguna proposta de la Catalunya Central

El Celler Cooperatiu de Gandesa (Terra Alta) ha estat elegit per votació popular com la cinquena meravella del patrimoni cultural material de Catalunya, després que en setmanes anteriors La Seu Vella de Lleida, el conjunt arqueològic de Tàrraco, el monestir de Sant Miquel de Cuixà i la Sagrada Família de Barcelona també varen ser elegits com una de les 7 meravelles de Catalunya. El Celler Cooperatiu de Gandesa ha aconseguit el 36% dels 2.415 vots emesos pels ciutadans, en aquesta iniciativa promoguda per l’organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio.

De les vuit propostes de les Terres de l’Ebre, corresponents a les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, que optaven a convertir-te en una de les 7 meravelles de Catalunya, després del Celler Cooperatiu de Gandesa, amb el 36% de votació, s’han classificat les pintures rupestres d'Ulldecona, amb un 21%, i el Celler Cooperatiu del Pinell de Brai, amb un 19% dels vots emesos. La resta de propostes (Castell de la Suda de Tortosa, Castell de Miravet, Catedral de Tortosa, Convent de la Mare de Déu dels Àngels d'Horta de Sant Joan i el Pont Penjant d’Amposta) s’han endut el 24% restant dels vots emesos.

El Celler Cooperatiu de Gandesa és obra de l’arquitecte Cèsar Martinell (Valls, 1888 – Barcelona, 1973), deixeble de Puig i Cadafalch i d’Antoni Gaudí. El febrer de 1919, Josep M. Serres, fundador i primer president del Celler Cooperatiu de Gandesa, va fer l’encàrrec de l’obra a aquest arquitecte modernista. Un any més tard l’edifici, elegit avui com una de les 7 meravelles de Catalunya, és una realitat. El celler conjuga l’arquitectura amb les necessitats dels pagesos per a l’elaboració del vi i l’oli.

D’altra banda, fins diumenge vinent, a les dotze de la nit, es pot participar en l’elecció de la sisena meravella del patrimoni cultural material de Catalunya, que correspondrà a alguna de les catorze propostes de la Catalunya Central (comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès).

Per a fer-ho cal enviar un SMS al número 7217 escrivint CCC, deixar un espai en blanc, i després indicar el nom de la proposta de meravella votada. Més informació a www.ccc.cat.

S’entén per meravella del patrimoni cultural material de Catalunya aquells indrets de valor excepcional, que representin una obra mestra de l'enginy creador humà; siguin un testimoni excepcional de l’arquitectura, l’escultura, la pintura, les arts monumentals o l’urbanisme, o bé un exemple eminent d'un tipus de construcció que il·lustri algun període de la història de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós