Patrimoni

Publicacions

Imatges molt valuoses

Un llibre recopila i descriu la iconografia de les esglésies del Pla de l’Estany

Els autors avisen del deficient estat de conservació en què es troben algunes peces

Els autors remarquen el valor cultural i social dels elements que es conserven

No existia fins ara una monografia que recollís les imatges de tota mena que hi ha a l’interior dels temples religiosos del Pla de l’Estany. Aquest buit l’acaben d’omplir Jordi Galofré, Josep Maria Massip i Miquel Rustullet a Iconografia religiosa del Pla de l’Estany, un exhaustiu treball editat pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles ( CECB ), fruit de tres anys de recerca en arxius i sobre el terreny, en què es descriuen les representacions plasmades en escultures, pintures, retaules, vitralls, creus processionals... En total, al voltant de mig miler d’elements.

Tot i que n’hi ha de molt antigues i de gran importància, els autors puntualitzen que les destruccions durant la guerra civil del 1936-1939 van reduir considerablement aquest patrimoni i, consegüentment, una part notable de la imatgeria que ara veiem en aquests recintes és posterior al 1940 i, molta, sortida dels tallers de sants d’Olot. “Potser no té un gran valor artístic, però sí cultural i social; són el testimoni d’una devoció popular que ha marcat la vida i els costums dels nostres pobles i, durant segles, ha format part de la nostra història”, van remarcar quan la setmana passada van presentar el llibre a la premsa.

Arran de les seves observacions in situ, Galofré, Massip i Rustullet –tots tres amb una llarga experiència en recerca d’història i patrimoni de la comarca– han constatat que les obres d’art en general ben conservades són les de recintes on sol haver-hi activitat litúrgica (una vuitantena) mentre que en els temples que s’han hagut de tancar s’hi nota un deteriorament alarmant. “Hem tingut la sensació de ser els notaris d’un món que s’acaba”, van lamentar. En aquest sentit, la publicació vol servir de reconeixement a les persones que, de manera altruista, es cuiden de mantenir en bones condicions l’interior de força temples modestos, van indicar. En un apèndix hi trobem el nom dels que van ajudar els autors.

La informació recollida es presenta ordenada per municipis i tipus d’edificis, sempre amb profusió d’imatges. També s’hi inclou una explicació sobre el lloc, a tall de context en què trobem les peces. Si agafem de referència els personatges representats en la iconografia existent es dedueix que al Pla de l’Estany les devocions les acaparen les marededeus dels Dolors, Roser i Fàtima; santa Llúcia i els sants Josep, Isidre i Antoni. El pròleg el signa el malaguanyat bisbe Francesc, a qui els autors van agrair el seu interès per aquesta recopilació. “L’Església ha estat, al llarg dels segles, la gran amiga de la cultura i l’art, tant en les ciutats com en les més petites parròquies del món rural”, va deixar escrit Pardo. Un glossari de termes litúrgics i religiosos que trobem a les pàgines finals ajudaran molt el lector no iniciat.

La presentació pública s’ha previst per al dia 21 d’aquest mes, a les set de la tarda a l’església de Santa Maria dels Turers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona