Art

Pla de xoc contra els museus desfasats

El Departament de Cultura ha invertit des del 2018 17,6 milions en equipaments amb museografies i instal·lacions “envellides”

¿Entrarien en un museu que té les cartel·les sense actualitzar, muntatges aliens a les noves tecnologies, espais d’exposició raquítics, accessos deficients...? Potser sí, però en marxarien ràpid i no hi tornarien mai més. Els anys 2016 i 2017, el Departament de Cultura de la Generalitat va fer auditories a tots els museus catalans, que van donar un resultat “complicat”, revela Magda Gassó, cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles. Una xifra “bastant alta” d’equipaments tenien les instal·lacions i les museografies “envellides”. Lògic, perquè no s’hi havia fet cap renovació important des de que es van inaugurar, en la majoria dels casos feia entre vint i trenta anys.

L’administració va decidir activar un pla per rescatar aquests centres que a ulls de la societat estan passats de moda i, en conseqüència, no hi connecten. Entre el 2018 i aquest 2022, hi ha invertit prop de 17,6 milions d’euros, per bé que els dos primers anys els recursos van ser minsos (629.000 euros el 2018 i 836.000 el 2019). La nova cara dels museus beneficiats amb aquestes actuacions de millora es va començar a veure l’any passat, com al Tresor de la Catedral de Girona, que per fi pot mostrar en una sala digna una de les joies de l’art català, el Tapís de la Creació, o al Museu Etnològic del Montseny la Gabella, a Arbúcies, que un cop modernitzat afronta un altre suggeridor projecte a l’entorn del vescomtat de Cabrera i els seus vestigis arqueològics del castell de Montsoriu.

“No estem parlant de canviar una vitrina o un llum sinó de repensar de dalt a baix els discursos dels museus, amb la implicació de tot l’equip dels seus tècnics”, explica Gassó, que hi afegeix un altre condicionant clau: les obres es fan amb la complicitat dels diferents titulars dels equipaments, sigui un ajuntament o l’Església, que també assumeixen part del cost. Les auditories no van tocar les institucions barcelonines gestionades per l’Icub, perquè la Generalitat entén que el diagnòstic de les mancances ja el té clar el consistori de la capital.

En el marc de la celebració del Dia Internacional dels Museus, el pròxim 18 de maig, dos centres més estrenaran imatge. D’una banda, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, que inaugurarà aquest dissabte (a propòsit de la Nit dels Museus, el primer moment fort de la gran festa museística) la nova presentació del conjunt mural de Sant Quirze de Pedret, símbol de la pintura preromànica i romànica del país, excepcional a Europa. De l’altra, el Museu Diocesà de la Seu d’Urgell ensenyarà, el mateix dia 18, la primera part executada de la seva ambiciosa remodelació integral: la recuperació de la Capella de la Pietat com a espai per fer-hi lluir les col·leccions barroques.

Al calendari de novetats d’aquest mateix any, probablement abans de l’estiu, hi ha dues cites més. Al Museu d’Isona i la Conca Dellà compliran el somni de poder exhibir plenament el seu ric patrimoni paleontològic amb la suma d’un altre edifici. I el Museu Pau Casals, al Vendrell, reobrirà després d’un any tancat en què ha entomat la posada al dia d’aquest autèntic paradís llegat pel músic.

Els pròxims dos anys es podrà fer una ruta encara més àmplia de redescoberta de museus que faran un salt rellevant. El de Manresa, que s’erigirà en el centre de referència del barroc a Catalunya; l’esperadíssim Morera de Lleida, en la seva primera seu pròpia; l’Arqueològic de Tarragona, amb museografia nova de trinca; i el Vinseum de Vilafranca del Penedès, amb una visió més oberta i atractiva de la cultura del vi. El Museu de Valls, el Museu Arqueològic de Banyoles i la Fundació Apel·les Fenosa, al Vendrell, també donaran grates sorpreses als visitants que en poden tenir un record antic.

Tot plegat és una bona notícia en aquest Dia dels Museus que serà més aviat una setmana, ja que les més de 230 activitats programes en 120 equipaments s’allargaran fins diumenge 22. El Comitè Internacional dels Museus (ICOM) ha fixat per lema de l’esdeveniment d’enguany El poder dels museus. També ha demanat als centres que s’impliquin en la tasca d’ajuda als seus homòlegs ucraïnesos. A l’entrada de tots els museus catalans hi haurà unes urnes per animar a fer donatius que es destinaran a la compra de materials d’embalatge, conservació i magatzematge per protegir els béns dels efectes devastadors de la guerra.

El Departament de Cultura està segur que aquestes Nit i Dia dels Museus seran multitudinàries després de dos anys d’embat pandèmic. Els registres de visitants en el dia a dia dels equipaments estan en plena remuntada. El 2021, més de 10 milions de persones en van fer ús. Però no van ser ni el doble que els del tràgic 2020 (6,5 milions). Els 30 milions que van rebre els museus catalans el 2019 seran difícils de repetir aquest 2022. “Potser necessitarem dos o tres anys per tornar allà on érem abans de la pandèmia”, avisa Gassó, el disc dur de la realitat, dura però persistent en la seva missió, dels museus del país, a punt de jubilar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona