Llibres

L’han feta ben grossa

Un maig més, i ja en són vuit, arriba Literal, la fira d’idees i llibres radicals que aquest any assoleix unes xifres de participació i de novetats més altes que mai

Literal fa un homenatge a Joan Fuster i li dedica el cartell i part de la programació
Es parlarà de ciutat i ruralitat, d’antiracisme, de cultura i transformació social...

Un maig més, amb pandèmies i restriccions i sense, arriba l’hora de Literal, la fira d’idees i llibres radicals, que avui i demà tornarà a omplir de públic, llibres, autors i conferenciants la Fabra i Coats, l’antiga fàbrica tèxtil de Sant Andreu reconvertida en espai cultural.

L’edició 2022, la vuitena, ha crescut molt. Més de 5.000 títols seran exposats en 126 parades de 102 segells editorials independents i vuit llibreries cooperatives. S’han programat 70 activitats entre presentacions de llibres, converses, debats, poesia, contacontes i actuacions musicals que ocuparan cinc espais repartits per tot el recinte. La fira, com sempre, serà d’accés gratuït.

Dijous 19 i divendres 20 va tenir lloc la Literal Pro, una fira professional del llibre polític i radical, que va reunir una setantena d’editorials provinents de França, Alemanya, Polònia, els Estats Units, l’Argentina i Veneçuela. Amb aquesta aposta, Literal posa la primera pedra per construir un espai professional de referència del pensament crític en l’àmbit internacional.

Homenatge a Fuster

“Un bon llibre sempre és una provocació”, és un dels aforismes de Joan Fuster, de qui aquest any se celebra el centenari del naixement. Des de Literal se li ha volgut retre homenatge dedicant-li el cartell d’aquesta 8a edició i fent girar part de la programació al voltant de les seves idees. Perquè Literal té ADN fusterià, la seva essència plana sobre l’organització de la fira. Igual que Fuster, des de Literal opinen que “tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres”.

Literal vol apropar el públic general a la cultura que es fa des dels marges i visibilitzar, així, aquests altres centres de producció cultural. I també creix més enllà de l’augment del nombre d’editorials i de llibreries independents que hi participen, perquè s’obren nous espais als patis dels tres centres escolars del recinte. I tindran noves col·laboracions, com la del Consell de Joventut de Barcelona, que aproparà la fira als joves, i la de la direcció general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, que permetrà iniciar l’Espai Àgora, un espai de debats i reflexió que pretén ser la intersecció entre el món literari, l’acadèmia i els moviments socials. 

A més de les tradicionals sales de presentacions i converses, l’espai de bar i el de restauració, també es podrà gaudir d’un espai per a la lectura i d’un espai on monitors s’ocuparan de la canalla perquè els pares puguin badar entre llibres o assistir a algun dels actes.

La fira, com la majoria de la societat activa, recupera la presencialitat i busca tornar a convertir-se en un espai de trobada entre editors, traductors, prescriptors, lectors i biblioteques, que a través del llibre busquen transformar la societat. “La pandèmia ha portat l’aïllament i l’erosió dels vincles comunitaris. Ha deixat malmès el teixit social i cultural del nostre país. Cal recuperar els espais de trobada i de vida comunitària com l’espai de llibre i les idees radicals que proposa Literal”, va afirmar Laura Arau, coordinadora de la fira.

Literal abordarà moltes temàtiques. Es parlarà de ciutat i ruralitat, de cultura i transformació social, de la vida per sobre del capital, d’antiracisme i pensament descolonial i d’anticapitalisme, entre altres.

Hi serà present  Françoise Vergés, presidenta de l’associació Décoloniser les arts i autora de diverses obres i articles sobre l’esclavitud colonial, el feminisme, la reparació i la descolonització dels museus, i de Houria Bouteldja, activista política francoalgeriana i portaveu del Partit dels Indígenes de la República (PIR). Avui  conversaran amb Fatima Aatar, activista descolonial.

Demà serà el torn de Wu Ming, el col·lectiu d’escriptors italians provinent de la secció bolonyesa del Projecte Luther Blissett que es va fer famós amb la novel·la Q.

Literal té en compte també les lluites socials i vol ser un espai que els acompanyi en els seus debats. Paul Rocher, economista i diplomat en ciències socials, participarà avui en una conversa centrada en el control social i la militarització de l’espai públic.

Altres ponents destacats de la fira seran Enric Casassas, Arantxa Tirado, Adrià Pujol, Núria Bendicho, Sebastià Portell, David Castillo, Uxue Alberdi, Maria Rodó-Zárate, Anna Pacheco, Pastora Filigrana i Ainhoa Nadia, entre molts altres.

La Fira Literal vol crear un espai de trobada, de lluita compromesa i de subversió per convertir-la en un espai d’emancipació. “És hora de recuperar els carrers, compartir de nou, trobar-nos, sentir-nos comunitat. La pandèmia ha portat, entre altres coses, la virtualització a les nostres vides, l’aïllament i l’erosió dels vincles comunitaris. Ha deixat malmès el teixit social i cultural del nostre país. Cal recuperar els espais de trobada i de vida comunitària perquè trobar-nos és cuidar-nos”, arenguen els organitzadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona