Llibres

Completant Fuster

Avança la publicació de l’obra completa de Joan Fuster, iniciada fa vint anys per Antoni Furió i Josep Palàcios, amb dos volums dedicats a la llengua i la literatura

“No hem fet arqueologia de Fuster. El lector normal pot llegir els llibres sense orientacions”

Fa vint anys, el setembre del 2002, es va anunciar que Edicions 62 posava en marxa l’Obra completa de Joan Fuster, deu anys després de la seva mort, amb un primer volum que, compilat pels fusterians Antoni Furió i Josep Palàcios, incloïa en les seves 1.051 pàgines la poesia, els aforismes, el Diari i vinyetes i dibuixos de l’escriptor valencià. Començava llavors el segon i definitiu intent de tirar endavant l’obra completa de Fuster, perquè Edicions 62 ja havia començat a publicar-ne una altra abans, entre el 1968 i el 1994, que va quedar encallada, lluny d’assolir l’objectiu de copsar la immensa i diversa obra de l’autor de Sueca.

Deu anys després d’aquell primer volum, el 2012, Furió i Palàcios van presentar el segon i el tercer volums –Assaig I i Assaig II– dels set previstos per a aquesta Obra completa, que ara fa un altre pas decisiu amb la publicació, el 6 de juliol, de dos volums més, en quart i el cinquè, Llengua i literatura, I: Dels orígens a la Renaixença i Llengua i literatura, II: Època contemporània, coincidint amb l’Any Fuster, que commemora el centenari del naixement de l’escriptor i el trentè aniversari de la seva mort. Coeditats per Edicions 62 amb la Universitat de València i la Institució Alfons el Magnànim, els dos nous volums recullen tots els estudis acadèmics i altres escrits de Fuster tant sobre la literatura catalana clàssica com sobre la del segle XX i la dels autors que van ser els seus contemporanis. Pel que sembla, no caldrà esperar deu anys més per enllestir l’Obra completa de Fuster. Edicions 62 preveu publicar l’any vinent els dos volums finals: el sisè, dedicat a la política i la ideologia de Fuster, i el setè, centrat en els viatges i el vessant costumista.

Els volums quart i cinquè van ser presentats ahir a la sala Pompeu Fabra de l’Ateneu Barcelonès per Antoni Furió, amb Enric Sòria, comissari de l’Any Fuster; i l’editor Jordi Cornudella. El volum quart s’obre amb el resum històric de la poesia catalana que Fuster va publicar el 1956, i recull després tots els seus estudis d’història literària sobre els clàssics, des de l’edat mitjana fins la Renaixença. El cinquè comença amb el tractat Literatura catalana contemporània (1972) i inclou els pròlegs de Fuster a les edicions de l’obra de Joan Salvat-Papasseit, Salvador Espriu, Josep Pla i Vicent Andrés Estellés, a més d’altres estudis. Segons Furió, els dos volums s’han plantejat perquè “es puguin llegir”. “No hem fet arqueologia de Fuster. El lector normal pot llegir directament sense necessitat d’orientacions o complementacions”, hi afegeix Furió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia