Cinema

El guió, el guió, el guió

Carla Simón dirigeix una residència per a guionistes de l’Acadèmia del Cinema Català que arrenca amb vuit projectes

“Per fer una bona pel·lícula es necessiten tres coses: el guió, el guió i el guió.” La frase s’atribueix a Alfred Hitchcock i, sigui apòcrifa o no, està clar que no és un principi que hagi regit les polítiques de suport al cinema. L’Acadèmia del Cinema Català ha decidit prendre una iniciativa que canviarà una mica les coses. Carla Simón, membre de la junta de l’Acadèmia i cineasta del moment gràcies al fenomen d’Alcarràs, dirigirà la Residència de Guions, que neix amb el suport d’un grapat de professionals de primera línia: Neus Ballús, Clara Roquet, Claudia Llosa, Celia Rico, Jonás Trueba, Carlos Marques-Marcet... Tots ells han estat guardonats en festivals i amb premis diversos, la qual cosa marca la línia de qualitat cap a on es vol anar.

La Residència de Guions és una incubadora de talent pionera a Catalunya, similar a les que ja existeixen a Madrid i diversos països europeus, que neix amb suport europeu (fons Next Generation), estatal (ICAA), de la Generalitat (ICEC) i de l’Ajuntament de Barcelona. També hi col·laboren les tres universitats catalanes amb especialitat de cinema: Escac, UPF i Blanquerna - URL. Tindrà com a seu física l’Espai Brosa, que ofereix un espai per treballar, igual que el Centre de Recerca del veí Museu Picasso, tots dos al barri de la Ribera de Barcelona. El programa arrencarà el pròxim mes de novembre a través de GAC (Guionistes Associats de Catalunya).

Espai i contactes

“És difícil escriure a casa, i la Residència de Guions oferirà un lloc on escriure –explicava ahir Carla Simón en la presentació del projecte, al mateix l’Espai Brosa–. També promourà un diàleg constant amb gent que pot ser útil per als residents, i contactes amb la indústria d’aquí i internacional.” Els projectes estaran vinculats des del començament amb la indústria (productors, plataformes, distribuïdors, exhibidors, mercats...), un tret distintiu de la residència de l’Acadèmia. Una altra novetat important de la Residència de Guions és la possibilitat d’articular ajuts directes a l’escriptura de ficció cinematogràfica, cosa que no era possible fins ara. Els guionistes escollits gaudiran d’una retribució mensual de 1.400 euros i també d’un programa d’acompanyament integral durant nou mesos, en què, per exemple, rebran assessorament personalitzat i formacions impartides per guionistes i cineastes internacionals.

Allau de peticions

De la necessitat d’una iniciativa així en parla la quantitat de sol·licituds rebudes des que es va obrir la convocatòria a mitjans de juny: “S’hi han presentat 366 projectes i ha estat complicat triar-ne vuit –va explicar ahir Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia–. Molts projectes boníssims n’han quedat fora, ens sap molt greu.” Els vuits guions escollits compleixen requisits de diversitat: mínim del 50% en català (6 de 8 són en VOC) i de guions escrits per dones (6 dones de 10 guionistes). Els escollits són Mikel Gurrea (Suro), Helena Santín, Laia Soler (coguionista de La innocència), Adriana Fuertes i Arántzazu Ruiz, Àlex Lora i Yousra Touri, Arnau Vilaró (coguionista d’Alcarràs), Nataliya Kolesova i Jaume Claret.Judith Colell va destacar en la presentació d’ahir que és un dels projectes importants de la seva junta, que dirigeix l’Acadèmia del Cinema Català des de fa un any i mig, i el va definir com a “únic a casa nostra, una aposta contundent per la creació”, que “permet articular una ajuda directa als escriptors cinematogràfics que no existia”. Carla Simón va subratllar que miraran d’oferir tot allò que necessitin els residents i que és “un projecte important per aprendre i avançar”, que inclourà també la lectura de cada guió per part d’“un guionista de renom, que donarà la seva opinió sobre el procés creatiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia