Cinema

cinema

‘La pantalla andina’, prop del cel i arrelats a la terra

Carmina Balaguer estrena aquest migmetratge documental rodat en una remota comunitat del nord d’Argentina

Un equip de cinema mòbil va puja fins al poblet i va projectar films infantils a sis nens

“La saviesa andina i el vincle que les comunitats mantenen amb la terra són una font d’inspiració per a la problemàtica mediambiental que ens travessa”, diu Carmina Balaguer. És una de les lliçons que ha après amb el migmetratge documental que ha dirigit La pantalla andina , que s’estrena aquest vespre als cinemes Girona de Barcelona (19.30 h), amb un col·loqui posterior amb la directora moderat per Sandra Martín Guillén, cap de Redacció de Viajes National Geographic. El proper a 15 de desembre, a la nit, s’emetrà pel programa El documental, del Canal 33.

La pantalla andina està rodat a la comunitat andina de Yaquispampa, la més aïllada de Jujuy, una província del nord d’Argentina, a prop de Bolívia, on la directora Carmina Balaguer ha viscut. Aborda l’educació del món andí en contextos d’altitud i el compromís de mestres tenaces amb les comunitats aïllades, envoltades de muntanyes de bellesa imponent on predomina el so del vent i de la natura. Fins allà camina per primer cop un equip de cinema mòbil per projectar pel·lícules infantils a un grup de sis nens que s’educa a 3.000 metres d’alçada. Arriben després de caminar 20 hores en una travessa que assoleix els 4.200 metres i que parteix de Tilcara, enclavament clau de la Quebrada de Humahuaca (Patrimoni de la UNESCO). L’únic accés possible és mitjançant un camí de ferradura.

Carmina Balaguer, que és la directora, productora i guionista del film, està especialment il·lusionada amb la projecció d’avui: “La pantalla andina és una història d’amor a les arrels i Barcelona és la ciutat que m’ha vist créixer, a la qual he retornat després d’uns anys de vida a Sud-amèrica”. Concep el cinema com “un viatge més que ens transforma com a societat”, i considera que donar veu “no només inspira a qui no coneix una realitat específica sinó que també té el potencial de generar un impacte real a la comunitat on neix una història”.

La pel·lícula ha estat projectada en 22 festivals de 12 països diferents, i ha rebut diverses distincions. Es va estrenar el desembre de 2021 al 14è BBK Mendi Film Bilbao - Bizkaia 2021, on va obtenir el premi a la Millor Pel·lícula de Cultura i Natura destinat a la peça que millor retrata la cultura de muntanya, “per dur la cultura a llocs recòndits i apropar la fàbrica de somnis”.

També ha rebut el premi a la Millor Pel·lícula de Muntanya del 13è Festival Internacional de Cinema de Cerdanya; el guardó del Jurat al Millor Curt Documental del 24è Cine Las Américas International Film Festival d’Austin (Texas, EUA), “per la seva bella cinematografia i sincer viatge de passió i sacrifici” que representa; el premi a la Millor Pel·lícula de Cultura de Muntanya del 18è Festival de Cinema de Muntanya InkaFest d’Arequipa, Perú, o la menció d’Honor al 18è Festival Internacional de Cinema dels Drets Humans de Sucre (Bolívia), “perquè a la pantalla es desplega amb afecte la quotidianitat de l’obstinat i descomunal esforç per fer valdre el dret a la cultura que tenen tots els pobles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia