Arts escèniques

‘El trencanous’, Dickens, nadales i valsos que fan festa

L’Auditori de Girona, la sala La Planeta i el Teatre Municipal han bastit una programació d’un total de quinze propostes musicals i teatrals, que va començar el cap de setmana passat i que s’allargarà fins al 8 de gener del 2023

Ja ho sabem prou, que per celebrar el Nadal no ens calen gaires regals perquè ens tenim els uns als altres, com ens canta any rere any i contínuament Mariah Carey. Però també és cert que hi ha tradicions que es perpetuen i fan més alegre aquesta festivitat, com ara cantar nadales, un Messies participatiu, escoltar valsos, veure El trencanous i, per què no, revisitar Charles Dickens. Tot això i més serà a l’abast dels gironins durant aquests dies, fruit de l’aliança entre diversos equipaments de la ciutat com ara l’Auditori de Girona, la sala La Planeta i el Teatre Municipal.

Això sí, els amants dels Pastorets s’hauran d’esperar, perquè, després de l’anunci de Proscenium, la companyia que fins ara els organitzava, arran de la mort de la seva ànima, Joan Ribas, Girona quedarà òrfena d’aquest espectacle tan típicament nadalenc. Qui sap si es reprendrà més endavant.

Ara per ara, la programació s’ha bastit amb un grapat de propostes, al voltant d’una quinzena, adreçades a tots els gustos i per a totes les edats. Començant per l’Auditori, el qual ja va encetar el programa diumenge passat amb el concert All I want for Christmas is..., del grup musical a capella The Hanfris Quartet. Aquest cap de setmana s’hi celebrarà el Messies participatiu (divendres 16 de desembre, 20 h), un dels oratoris més populars del repertori universal. Per a la setmana que ve, hi ha previst el concert de Rocío Márquez & Bronquio (17 de desembre, 20 h), un referent i una figura consolidada de la nova generació del cant flamenc, i Maestrissimo, de la Companyia Yllana (18 de desembre, 18 h), un espectacle a mig camí entre el concert de cambra, la comèdia satírica i el retrat d’època.

L’equipament gironí també serà l’escenari dels 20 anys del Cor Geriona (divendres 23 de desembre, 19 h), formació que estrena un concert ple de música i coreografies especialment dissenyades per a aquesta celebració tan especial. Un espectacle en què es podrà escoltar una recopilació de temes musicals que han format part del projecte al llarg d’aquests vint anys, amb la participació d’antics i antigues cantaires. Tampoc hi faltarà un dels grans clàssics d’aquestes dates, El trencanous, en aquesta ocasió representat per El Ballet de Barcelona (dilluns 26 desembre, 19 h). El Festival de Valsos i Danses, a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Vallès (30 de desembre, 20 h); un concert de Carlos Núñez (dissabte 7 de gener, 20 h), i l’espectacle Songs of hope, del Cor Infantil Amics de la Unió (diumenge 8 de gener, 18 h), completen l’oferta.

La Planeta també s’ha afegit a la celebració festiva, primer, oferint l’espectacle de l’artista gironí Ovidi Llorente, que portarà a l’escenari el personatge més difícil que ha interpretat mai: ell mateix. Riure per no plorar o viceversa (15 de desembre, 19.30 h) és el títol d’aquest espectacle, que barreja música i teatre, amb la direcció de José Malaguilla. També s’oferiran quatre sessions de Nadales per als més menuts, de la companyia Pels Més Menuts (17 de desembre, 11 h i 12 h, i 18 de desembre, 11 h i 12 h), que, adreçat al públic familiar, permetrà que músics i espectadors comparteixin espai escènic i s’immergeixin en la màgica experiència musical. Es completarà amb un espectacle que barreja òpera i humor: Tenors, de la Companyia Illuminati (22 de desembre, 20 h, i 26 de desembre, 19 h), i el muntatge teatral sobre el pas del temps El llarg dinar de Nadal, de Thornton Wilder, a càrrec de la companyia La Ruta 40 (30 de desembre, 20 h).

Pel que fa al Teatre Municipal, s’hi podrà veure la versió del Cor de Teatre del Conte de Nadal de Charles Dickens, que porta per títol Scrooge (dijous 29 de desembre, 18.30 h) i es durà a terme l’espectacle de circ de gran format Sopla!, de Truca Circus (dissabte 7 de gener, 18 h), amb una destacada varietat de tècniques, atmosfera festiva, ball, cançons i molt d’humor.

Girona tindrà Pastorets només a Sant Narcís

Marc Salgas

Els Pastorets del grup Proscenium no tindran lloc aquest any, com va avançar aquest diari l’estiu passat. El traspàs de Joan Ribas, col·laborador d’aquest diari i ànima del projecte, ha suposat la interrupció de la popular representació de l’obra de Josep Maria Folch i Torres, que cada any es feia al Teatre Municipal. En el ple de dilluns, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, va explicar que havia ofert l’ajut del consistori a la companyia per poder tirar endavant els Pastorets: “Enguany no es faran. Aquesta és una iniciativa d’una entitat molt arrelada a la ciutat, que, a conseqüència del traspàs de Ribas, ha pres aquesta decisió.” En el ple no es va aclarir si la representació dels Pastorets es reprendrà l’any que ve. El director de Proscenium, Pere Puig, tampoc va donar detalls sobre el futur dels Pastorets: “No sé si es faran. No depèn només de nosaltres. Depèn de molts factors.”

Amb tot, la ciutat no quedarà sense Pastorets, perquè des del 2004 també els representa el grup de teatre amateur de l’Associació de Veïns del Barri de Sant Narcís. La primera de les tres funcions previstes va tenir lloc diumenge passat al Teatre Reparada Domènech del centre cívic de Sant Narcís, que té una capacitat per a 112 espectadors. El cap de setmana que ve es faran les dues restants (dissabte i diumenge, a les cinc de la tarda). En la funció, hi actuen uns 25 actors amateurs, majoritàriament del barri, però més de 30 persones participen en l’obra sumant-hi els tècnics i els directors. Martí Ferrer, un dels directors, explicava ahir que no han rebut ofertes per traslladar l’obra al municipal ni per ampliar el nombre de funcions: “Particularment no em faria il·lusió, perquè aquesta és una iniciativa de barri per a la gent del barri, i és bo que sigui així.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia