Cinema

Crítica

cinema

La paraula de les víctimes

Tot semblava lluir a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. Àngel Ros, aleshores alcalde de la ciutat, se n’enorgullia en els mitjans i el seu professor estrella, que va arribar a ser director del centre, hi explicava com els alumnes vivien el teatre com un joc alliberador. Com va ser possible que, durant vint anys, tal professor, Antonio Gómez Campos, convertís aquesta Aula en l’escenari de les seves relacions de domini i dels seus abusos sexuals amb desenes de víctimes adolescents?

A El sostre groc, ho expliquen les víctimes que, passats els anys, van ser capaces de denunciar-ho el 2018, però, malauradament, quan el cas havia prescrit: els fets havien passat entre el 2001 i el 2008.

Coixet no només dona la paraula a les denunciants, sinó que, en contra d’una societat que tendeix a qüestionar i culpabilitzar les víctimes, hi creu fent que hi creiem. El seu testimoni és sagrat. Elles ho expliquen: Cristina, Goretti, Violeta, Aida, Míriam, Sònia, Marta. Reconeixen que van sentir-se fascinades per un professor carismàtic.

A mesura que Antonio Gómez sexualitzava les classes, induint a tocaments en els quals ell participava, alguna cosa els semblava estranya, però no volien contrariar-lo. L’abusador va anar més lluny i va mantenir (o va intentar-ho) relacions sexuals amb algunes (i moltes més) d’elles, que van anar covant un fàstic. Tanmateix, se sentien avergonyides, intimidades, culpables. També temien perjudicar el grup. Tot el professorat ho sabia, però callava. El valor afegit d’aquest documental, concebut en contra de la llei del silenci, és que ha servit perquè ho hagin denunciat víctimes més recents i el cas pugui reobrir-se.

El sostre groc
Directora: Isabel Coixet
Estat espanyol, 2022


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen