Cinema

‘The Bear’ i ‘Top Gun’, millors sèrie i pel·lícula de l’any

Crítics i prescriptors a les xarxes de cinema i sèries gironins escullen les millors produccions del 2022

Abans no se celebren els Oscar, Gaudí, Goya i Bafta de torn, apareix la publicació de les llistes de classificacions que recullen les votacions –particulars de crítics o de consens de col·lectius cinèfils i serièfils– de les que es consideren les millors produccions de l’any passat, de cinema i sèries. Aquí us reproduïm la llista d’alguns dels prescriptors o mitjans digitals dedicats a la crítica cinematogràfica i/o serièfila de l’àmbit gironí que hi han dit la seva.

Comencem pel duet Ignasi Arbat-Marta Sanz, conductors del veterà pòdcast radiofònic Ningú no és perfecte, que enguany opten per atorgar el primer lloc a Top Gun: Maverick i Stranger Things i la seva intensa quarta temporada. Pau Garriga, aka Director Frustrat, també es decanta pel film de Tom Cruise produït per Paramount Pictures i The Bear (Disney+) com a sèrie, precisament les dues que sumant-les totes reben la puntuació total més alta. Jacint Casademont, com és habitual, trenca normes i escull Nope i La ruta com a millor sèrie. Andor i The Northman són les preferides d’Un hombre sin piedad, i Setdesèries, que recull els vots oberts entre l’audiència de Twitter, destaca Severance. Aquesta sèrie, juntament amb Stranger Things, Andor i La casa del Dragón, són les més votades.

Els crítics, trenta-tres anys votant

El Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, que gestiona les dues sales del Cinema Truffaut, fa trenta-tres anys que vota les millors pel·lícules de l’any. Per contextualitzar la rellevància de tantes edicions fent-ho, només cal comparar-ho amb els premis oficials que entreguen les acadèmies de cinema espanyol i català: el Goya celebra 36 edicions (va començar el 1987) i els Gaudí, 14 (des del 2009). Aquest any, el col·lectiu gironí, que va començar a reunir-se per deliberar per consens quina és la millor pel·lícula de l’any anterior el 1990, ha decidit atorgar el premi en forma de trofeu als guanyadors amb una cerimònia d’entrega, que va tenir lloc dissabte amb la presència d’Albert Serra, autor de Pacifiction. El seu film va merèixer el premi ex aequo amb Drive my car, el qual va ser lliurat per correu i celebrat pel distribuïdor a través d’un vídeo que s’ha projectat al Cinema Truffaut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia