Art

Art

Revivint Anna Manel·la

Publiquen un extens llibre catàleg en què artistes, crítics d’art i amics de la creativa olotina morta el 2019 en rememoren la vida i n’analitzen l’obra

La personalitat i l’obra de l’artista olotina Anna Manel·la (1950 - 2019) s’han descrit en un llibre catàleg en què gent que la va conèixer bé –molts dels quals, també artistes– aporten els seus records i vivències compartides, bastint d’aquesta manera el retrat d’una creativa que, si bé va iniciar-se com a pintora, es sobretot coneguda com a escultora i per les seves figures femenines d’aparença melancòlica. La publicació, editada per l’Ajuntament amb el títol d’Anna Manel·la. La dona i el mur, amb un disseny molt acurat de l’estudi Demaneragrafica , conté textos –entre d’altres– dels artistes Marcel Dalmau, Mim Juncà, Àlex Nogué i Jordi Bosch Barraca; de l’escriptor Antoni Puigverd; dels crítics Narcís Selles, Glòria Bosch i Carme Ortiz; de la periodista Eva Vázquez; del filòsof Josep Maria Terricabras, o de Maria Lluïsa Faxedas, comissària de l’ exposició sobre Manel·la (Si jo pogués), que s’ha pogut visitar fins aquest cap de setmana al Museu de la Garrotxa. Xavier Ruscalleda –activista cultural i coordinador del llibre– hi aporta una àmplia biografia.

Selles subratlla “la radicalitat de la seva mirada cap al temps que li va tocar viure”; per Glòria Bosch i Carme Ortiz (en un text conjunt), l’obra de Manel·la “la podem entendre com la representació d’una realitat en clau de distòpia”, i Antoni Puigvert escriu: “Les nenes de l’Anna, pensem a primer cop d’ull, són nenes tristes (...) però m’agradaria matisar que la melancolia és potser el punt de partida, l’excusa, el pretext de la narració artística de Manel·la.”

Tant o més que en el vessant artístic, l’interès del llibre rau en les impressions de persones que havien tractat el personatge: la seva germana Rosa; Sebastià Goday, impulsor de la trobada d’artistes gironins a Itàlia que va suposar el pas de Manel·la a l’escultura; les seves amigues Anna Juàrez i Victòria Arias... A tall d’aperitiu del catàleg digital que estan preparant, a La dona i el mur es reprodueix una petita selecció de la seva obra i també fotografies que il·lustren la seva activitat creativa i escenes amb la família i amistats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona