Altres

Pepe Sales portarà Pizarnik en moto i vers fins a La Sopa

El festival organitzat per La Penyora inaugurarà dissabte a La Mercè la 16a edició, dedicada a la poeta argentina Alejandra Pizarnik, i diumenge inclourà un recorregut poètic en moto per Girona

Amb la ferma voluntat de portar la cultura a tothom, el 16è Festival Pepe Sales, “el festival dels inconformistes” (el seu nou lema) organitzat per l’associació La Penyora Cultura, ha organitzat per al diumenge vinent un recorregut poètic en moto pels carrers de Girona: deu motoristes dels Dimonis de Santa Eugènia, cadascun dels quals portant una rapsoda al darrere, voltaran per la ciutat i s’aniran aturant per recitar als vianants els versos de la poeta argentina Alejandra Pizarnik (1936-1972), que centra aquesta 16a edició, fins a arribar al centre d’acolliment i serveis socials La Sopa, on el seu públic potencial seran persones sense sostre.

Aquest recorregut poètic motoritzat, que sortirà diumenge a les 11.30 h de la plaça Catalunya, és la principal novetat del Festival Pepe Sales, que en la resta de la programació manté la seva estructura clàssica, així com la gratuïtat de tots els actes i l’altruisme de tots els participants, començant pels seus directors, Consol Ribas i Lluís Llamas, sempre reivindicant “un món més savi, lliure i tolerant” a través de la reivindicació d’autors “de culte, amb llenguatge propi, avantguardista i revolucionari”. Com Alejandra Pizarnik, filla de jueus ucraïnesos exiliats a l’Argentina per l’amenaça del nazisme, molt conscient de la mort des de la infància i “sempre al límit en la seva vida i en la seva poesia”, fins que es va suïcidar als 36 anys, ara fa mig segle.

Com és tradició, el Festival Pepe Sales s’obrirà dissabte vinent a La Mercè (20 h) amb la inauguració de l’exposició col·lectiva d’una trentena d’artistes que han reinterpretat plàsticament una de les obres més destacades de Pizarnik, La condesa sangrienta, sobre aquest terrorífic personatge històric que matava donzelles per intentar assolir l’eterna joventut amb la seva sang. Àngels Artigas i Provi Casals han comissariat la mostra, que estarà oberta fins al 9 de febrer. La presentació del festival anirà a càrrec del periodista Xavier Mas de Xaxàs, i també hi tindrà lloc una performance que combinarà trapezi, malabars i poesia.

El dilluns 23 de gener tindrà lloc, també a La Mercè (20 h), una conferència de l’escriptora, periodista i editora Luna Miguel –va treballar a Lumen, l’editorial que va publicar la Poesía completa de Pizarnik– complementada amb un recital dels seus versos a quatre veus.

L’auditori de La Mercè tornarà a ser, el dimarts 24, l’escenari de l’espectacle central del festival , que a partir de les 20 h inclourà les actuacions de Sol Picó, Smoking Bambino, Ovidi Llorente, Martí Peraferrer, La Bicha, Trópiko, Kati Evoghli, Daura Mangara, Amparo Parra i Josep i Ramon Bassal, entre altres artistes, amb l’argentina Melisa Victoria de Erausquin i Àlex Meyer com a presentadors.

El dimecres 25 serà el dia del festival de curtmetratges inèdits inspirats en la vida i l’obra de Pizarnik, que tindrà lloc al Cinema Truffaut (20 h), dirigit per Ester Bertran. S’hi podran veure curts d’Albert Serra, Xavier Pérez, Albert Sala, Piròmana d’Argos, Emmanuel Clémenceau, Ariadna Raventós, Christophe Farnarier, etc.

El dijous 26 de gener, a La Mercè es farà un debat obert (20 h) al voltant de diferents aspectes de la vida i el temps de Pizarnik: Sílvia Planas hi parlarà de les poetes oblidades; Pepe Ribas, de la contracultura; Diana Español, dels fills de la diàspora, i Edu Sívori, del suïcidi, per acabar amb la lectura de textos d’una de les “millors poetes de la segona meitat del segle XX”, com la van definir ahir Ribas i Llamas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona