Còmic

“Busco la bellesa”

L’il·lustrador Fernando Vicente recull en un volum els seus treballs en premsa, moda i llibres, així com els dels seus inicis a ‘Madriz’, la revista de còmics de la ‘movida’

Tot i que ha il·lustrat molts llibres clàssics, li agradaria fer ‘El retrat de Dorian Grey’

Encara que fos “movida promovida por el Ayun-tamiento”, com cantaven The Refrescos l’any 1989, la revista de còmics Madriz, impulsada des del consistori de Madrid, va ser una autèntica revolució en el món del tebeo. Un grafisme i una estètica innovadors que es van inscriure de manera singular en el corrent de modernitat del còmic que ja havien obert revistes com Cairo, Bésame Mucho i fins i tot El Víbora , tot i que aquesta era hereva més directa de l’underground. Una generació de nous autors va sortir de Madriz, entre els quals hi havia Fernando Vicente (Madrid, 1963), sobre el qual Norma Editorial acaba de publicar un llibre antològic que recull tota la seva trajectòria com a il·lustrador, que, a més de còmic, inclou feina publicitària, caricatures i dibuixos per a premsa, i treballs relacionats amb la moda i portades de llibres.

En la presentació a Barcelona d’El arte de Fernando Vicente, el director editorial de Norma, Luis Martínez, va esbossar un petit perfil de l’activitat del creador que justifica un llibre de gran format, de 368 pàgines, 500 il·lustracions i de tiratge limitat amb una làmina exclusiva. “A més de la qualitat, un dels trets de Fernando Vicente és la capacitat de treball”, reflexió a la qual Vicente va donar forma relatant que treballa de nou del matí a nou del vespre. “I quan tinc una tarda lliure, me’n vaig al Círculo de Bellas Artes a pintar i dibuixar en viu. Dibuixar i pintar és la meva professió i també el que més m’agrada.” L’autor, que es va mostrar molt emocionat pel llibre, va explicar que era el seu desig de sempre recollir tot el seu treball en un volum. “Per això em vaig sentir sorprès i content quan el gerent de Norma, Rafa Martínez, em va trucar per proposar-me’n l’edició i per dir-me que de sempre li havia agradat molt la meva feina.”

La passió de Vicente pel dibuix és el que el va portar a col·laborar amb la revista Madriz quan només tenia 18 anys. “Em semblava bé qualsevol possibilitat per dibuixar; de fet, jo no tenia vocació d’autor de còmic. Tot i que les meves il·lustracions són molt narratives, jo no sé fer un guió. Els meus còmics eren com seqüències d’il·lustracions.” Quan va acabar aquesta etapa, es va dedicar al món de la publicitat. “Sempre he acceptat els reptes que em sorgien i per això vaig fer treballs de moda i vaig entrar al món de la premsa, gairebé sense saber si ho podria fer, però vaig acabar fent centenars de caricatures i il·lustracions per a articles d’opinió.”

Vicente treballa d’una manera especial: a peu dret i sobre una gran superfície que li permet abordar diversos encàrrecs simultàniament.

Vicente, que com a autor de llibres il·lustrats per a adults l’han especialitzat en clàssics, diu que li agradaria il·lustrar El retrat de Dorian Grey. “Jo el que busco sempre en la meva obra és la bellesa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia