Cinema

la gala de l’acadèmia del cinema espanyol

‘As bestas’ arrasa als premis Goya

La pel·lícula de Rodrigo Sorogoyen guanya nou estatuetes, incloses les de millor film, director, guió i actor principal

La gala homenatja Carlos Saura i ‘Alcarràs’ és la gran absent del palmarès

As bestas ha estat la gran guanyadora de la gala dels Goya 2023 en emportar-se nou estatuetes, entre les quals hi ha les de millor pel·lícula, direcció, guió i actor principal. Rodrigo Sorogoyen, que ja havia triomfat als premis de l’Acadèmia del Cinema del Cinema Espanyol del 2019 amb El reino, s’ha emportat els guardons a la direcció i guió (aquest amb Isabel Peña). L’actor francès Denis Ménochet ha guanyat el premi al millor actor, i la pel·lícula s’ha imposat també a les categories de millor actor de repartiment (Luis Zahera), fotografia, muntatge, so i banda sonora original (per al músic francès Olivier Arson).

Alcarràs ha estat la gran absent del palmarès: no ha guanyat cap de les onze estatuetes a què estava nominada. Hi ha hagut, però, reconeixements importants per al talent català: Laia Costa s’ha endut el seu primer Goya per Cinco lobitos i Isaki Lacuesta, Isa Campo i Fran Araújo han guanyat el premi al millor guió adaptat per Un año, una noche.

La segona pel·lícula més premiada de la gala, que s’ha celebrat a Sevilla, ha estat Modelo 77, d’Alberto Rodríguez: s’ha endut cinc premis a les categories de direcció d’art, efectes especials, maquillatge i perruqueria, vestuari i direcció de producció.

Homenatge a Saura

La gala, presentada per Antonio de la Torre i Clara Lago, s’ha allargat gairebé tres hores i mitja. Els primers 25 minuts han estat un homenatge a Carlos Saura: s’han projectat fragments de les seves pel·lícules, li han dedicat un número musical, els seus fills Ana i Antonio han recollit el Goya d’Honor que estava previst lliurar-li a ell mateix i la seva vídua, Eulàlia Ramon, ha llegit un emotiu missatge d’agraïment, en què el cineasta lamentava no haver pogut ser a la gala i expressava el seu desig de ser una inspiració per a la gran generació de joves cineastes espanyols actuals.

Susi Sánchez ha guanyat una altra estatueta per a Cinco lobitos, el de millor actriu de repartiment. Aquest film ha sumat tres premis: a més dels d’actriu principal i secundària, també s’ha endut el de millor direcció novella, per a Alauda Ruiz de Azúa.

Unicorn wars, d’Alberto Vázquez, s’ha imposat a la categoria de millor llargmetratge d’animació i Labordeta, un hombre sin más, de Paula Labordeta i Gaizka Urresti, ha guanyat el premi a millor documental.

Telmo Irureta s’ha emportat a casa el premi al millor actor revelació per La consagración de la primavera. Pateix paràlisi cerebral, com el seu personatge. Laura Galán ha guanyat el Goya a la millor actriu revelació pel paper d’una noia que pateix bullying pel seu aspecte físic a Cerdita. Joaquín Sabina ha guanyat el seu primer Goya, pel tema principal de Sintiéndolo mucho, un retrat del cantant en format de documental firmat per Fernando León de Aranoa.

Gala reivindicativa

La 37a gala dels Goya ha estat força reivindicativa, especialment a favor de la igualtat de gènere i de la sanitat pública, i contra la guerra d’Ucraïna. Hi ha hagut un tribut a Lola Flores pel centenari del seu naixement: la seva filla Lolita ha interpretat Ay, pena, penita, pena. Antonio de la Torre ha felicitat en català Carla Simón pel seu Ós d’Or de Berlín.

Fernando Esteso, que presentava un premi, ha dedicat un emocionat record a Agustí Villaronga, que ha estat homenatjat també per les actrius Blanca Portillo i Nora Navas. J.A. Bayona, abans de donar el Goya a la millor direcció a Rodrigo Sorogoyen, ha dedicat unes paraules d’elogi a Albert Serra, gran absent als Goya 2023, però amb nou nominacions als César per Pacifiction.

Argentina,1985 ha guanyat el Goya a la millor pel·lícula iberoamericana i el film noruec La peor persona del mundo s’ha imposat a la categoria de millor pel·lícula europea. Juliette Binoche ha recollit un altre dels premis honorífics, el Goya Internacional, de mans d’Isabel Coixet.

Maldita. A love song to Sarajevo, de Raúl de la Fuente i Amaia Remírez, ha estat la guanyadora del Goya al millor curt documental. Està protagonitzat pel músic Božo Vreco i ha estat ideat i produït per Ivan Zahínos, cap de projectes de l’ONG catalana Medicus Mundi. Els altres premis a curtmetratges han estat per a Arquitectura emocional 1959 (ficció) i Loop (animació).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia