Patrimoni

Patrimoni

La primera panoràmica

La saragossana Dolores Gil és l’autora de la fotografia més antiga d’Olot, una vista datada el 1869

L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa li dedica una mostra amb les “cartes de visita” que va fer durant el període en què hi va viure

L’ any 2007, al Palau Robert de Barcelona es va poder veure una exposició sobre les fotògrafes pioneres de Catalunya, comissariada per la fotògrafa Colita i la historiadora Mary Nash. Exercint l’ofici, a finals del segle XIX, només hi havia dos noms. El primer, el d’Anaïs Napoleón (1831-1912), considerada una de les primeres dones a fer daguerreotips. Tenia un estudi a Barcelona, al número 17 de la Rambla, i es va especialitzar en els retrats de les classes benestants i en el que era la moda de l’època, les denominades carta de visita. El segon nom de la mostra era el de Dolores Gil de Pardo (1842-1876). El material que es conserva del seu treball també el constitueixen aquestes cartes de visita. Patentat pel fotògraf francès Disdéri, la tècnica consistia a utilitzar una única càmera amb sis, vuit o més objectius i amb una sola presa es podien fer entre quatre i vuit retrats d’estudi en paper albuminat que s’adherien a un suport més consistent, un cartró en què el fotògraf estampava totes les seves credencials.

Tot i que en la mostra de fa quinze anys al Palau Robert hi havia la referència d’una altra dona olotina, Carme Gotarde i Camps (1892-1953), també pintora, dibuixant i escultora, però que va excel·lir en la fotografia per ser una retratista brillant i exquisida, la saragossana Gil de Pardo és l’autora d’una vista panoràmica, la primera que es coneix d’Olot. Formada per dues fotografies unides, està inclosa en la col·lecció d’imatges de la biblioteca Marià Vayreda i els tècnics de l’Arxiu Comarcal d’Olot (Acgax) l’han datada el 1869. Ara, a la sala de consulta de l’arxiu, en la sèrie La Vitrina del Trimestre es pot veure, fins al 31 de març, una mostra de les cartes de visita que es conserven de Dolores Gil Pérez –Pardo era el cognom del marit, el també fotògraf Bernardino Pardo Cerdà–i que va fer durant el breu període de temps, del 1869 al 1870, que el matrimoni va viure a Olot.

Considerada la primera dona a Olot a exercir de fotògrafa, sobre ella “hi ha molt poca informació”, destaca el tècnic d’imatge de l’Acgax, Quim Roca. Així, l’han poguda situar amb certesa a Olot l’11 de juny del 1869 per la inscripció del naixement del seu fill Enrique en el registre municipal. L’adreça olotina que fa constar el matrimoni és plaça de Sant Francesc d’Assís, número 3. Des de l’Acgax no han pogut determinar si en aquest habitatge, segurament de pas, havien instal·lat una petita galeria fotogràfica per als retrats. Tot i que Dolores Gil no te fons propi a l’Acgax, se n’ha volgut posar en valor el caràcter pioner per ser una de les poques dones fotògrafes a finals del segle XIX.

La mostra consta d’onze fotografies en format carta de visita del fons de la família Trincheria. Són retrats de persones sense identificar, a excepció del retrat del pedagog Esteve Paluzie Cantalozella (1806-1837).

1869
Primera fotografia
coneguda d’Olot. Una anotació damunt la fotografia havia fet creure que la imatge datava de l’any 1886, però l’anàlisi detallada de la panoràmica deixa clara la inexistència d’alguns elements ja presents a Olot en aquella data.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona