Arts escèniques

Arts escèniques

11è Festival Internacional del Circ Elefant d’Or de Girona

Les millors atraccions del circ, que no et pots perdre

Tot està a punt a la carpa instal·lada al Camp de Mart, on 70 artistes competiran per l’Elefant d’Or 2023, d’avui i fins dimarts, quan se celebrarà la gran final

Destaquen funàmbuls temeraris, acròbates aeris, icaris, contorsionistes o trapezistes que intentaran el quàdruple salt mortal

Sovint es compara el circ amb una autèntica torre de Babel, en el sentit que en una mateixa carpa conviuen una gran diversitat de llengües i ètnies. Però, a diferència de l’episodi que recull la Bíblia, en aquest espai únic on es concentren artistes d’arreu del món no hi regna el caos ni la confusió, ni de bon tros, perquè hi ha una única bandera alçada: la de la pau i la concòrdia.

Per aquesta onzena edició del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or de Girona, que se celebra des d’avui i fins dimarts que ve, dia en què hi ha la gran final, s’han reunit 70 artistes en 26 atraccions inèdites a Europa, en el que suposa un rècord de països participants de l’esdeveniment: fins a 20. Per les circumstàncies evidents, no hi participa aquest any cap ucraïnès, però sí una parella d’artistes russos, uns israelians –per primera vegada aquí– i, fins i tot, ha tornat una companyia de la Xina. Fins ara no hi havien pogut participar a causa de les restriccions que tenia el país d’origen per la pandèmia. Ara, amb la lliure circulació, les companyies poden tornar a concursar i la primera vegada que ho facin serà a Girona. Cal recordar que en finalitzar la novena edició del festival, celebrada l’any 2020, va costar molt que els artistes xinesos poguessin tornar al seu país, amb l’esclat de la pandèmia.

Com remarca el seu director, Genís Matabosch, aquesta edició del festival vol fomentar més que mai els valors de la pau i per aquest motiu no s’ha “exclòs ningú”, perquè volen “demostrar que la cultura uneix pobles”.

També, que per alguna cosa un dels leitmotivs és “el més difícil encara”, Matabosch defineix aquesta edició com “una edició de rècords”, i no només pel que fa a xifres. Entre les 26 atraccions que es podran veure i que aspiren enguany al preuat Elefant d’Or, trobem els il·lusionistes Duo Wizzards, de Rússia, que dimarts van batre el rècord Guinness de canvis de vestit, en aconseguir fer 30 canvis de vestuari en només 39 segons, quan l’anterior rècord era de 24 en un minut.

Tots els números d’aquesta onzena edició són inèdits i serà la primera vegada que hi participarà una atracció de faquirisme (Flying Lucky Hell) i una que utilitza la força capil·lar (Duo Disar). També, entre altres números esperats, es podrà veure per primera vegada a Girona un trapezista, el mexicà Rubén Caballero Jr, executant un quàdruple salt mortal. Una gesta que ja en els assajos molts vam ser testimonis de la facilitat amb la qual l’executa.

Un joc que passa a ser professió

Precisament, aquest membre de la companyia The Flying Caballero, una família mexicana propietària de dos circs que ha aturat l’activitat per poder ser a Girona, ens va explicar la particularitat de treballar en família i com a ell això li resulta més fàcil: “La complicitat és màxima i només amb la mirada t’entens.” El jove artista, ja consolidat com una de les grans figures del circ a escala internacional, va detallar que ell tota la vida ha viscut al circ i per ell practicar aquest ofici partia d’un joc: quan des de ben petit jugava amb els seus germans i cosins a volar pels aires. Un art del trapezi que aniria sofisticant fins arribar al que és ara. Acostumat a treballar a Amèrica, Caballero també va confessar que prefereix el públic europeu perquè, segons va explicar, “aquí s’aprecia més el circ i es respecta l’artista”.

Un altre artista provinent d’una família circense, The Flyers Valencia, participarà en el festival amb la doble roda de la mort. El colombià, que ja va meravellar tothom fa uns anys, no sense un ensurt quan el seu company a l’atracció va tenir un accident en ple espectacle i va ser portat a urgències a l’hospital (l’endemà va tornar a la pista), va dir que per a la seva atracció cal que tot “estigui perfectament anivellat, perquè surti bé el número”. I és que una de les dificultats d’aquest espectacle és que no hi ha manera de posar-hi xarxa de protecció i, per tant, no es poden cometre errors. Va assegurar que la precisió és més bona a mesura que es familiaritzen amb l’espai.

I aquests només són alguns dels artistes que veurem actuar a la carpa del Camp de Mart de la Devesa, en l’espectacle més gran del món!

Trapezis volants (Mèxic)

The Flying Caballero

Han vingut a fer història. La nissaga familiar mexicana actuarà per primera vegada fora del continent americà unint les dues unitats que tenen als Estats Units per portar a terme una atracció que inclou un número que ha aconseguit una fita: el quàdruple salt mortal. L’executarà Rubén Caballero Jr, l’orgull d’aquesta família que fa sis generacions que viu de l’art del trapezi. Sens dubte, un dels espectacles estel·lars de l’Espectacle Blau.

Cintes aèries (Uzbekistan)

Duo Disar

Darina i Sanjar són els acròbates aeris kazakhs protagonistes del cartell d’aquesta onzena edició de l’Elefant d’Or. Fa 10 anys que es van conèixer rodant un film junts, van quedar fascinats pel món del circ i des d’aleshores actuen plegats. Tot just fa quatre anys que preparen atraccions aèries basades en les anelles i en les cintes i cada vegada més afegeixen nous elements al seu duet d’acrobàcia aèria fins al resultat actual, en què sorprenen per la complexitat i el risc d’alguna de les figures que presenten, que inclouen força capil·lar i dental.

Quick Change (Rússia)

Duo Wizzards, rècord de canvis de vestuari

Durant la prèvia de l’Elefant d’Or, Natalia i Ilia van batre dos rècords Guinness de més canvis de vestuari establint el nou rècord en 30 en només 39 segons, quan l’anterior rècord era de 24 en un minut, en possessió d’una parella de Malàisia. Fa 15 anys que van unir el seu talent i passió per fer realitat gestes aparentment impossibles gràcies a l’art de l’il·lusionisme. Han actuat arreu del món, fins i tot en la televisió, en què es van convertir en els finalistes del programa Surprise me i I can, i van guanyar el premi Golden Star en el Festival de la Màgia de Xangai. A Broadway van portat l’espectacle Holidaze del Cirque Dreams del 2011 al 2018. Ara meravellaran els espectadors gironins amb els seus canvis ràpids.

Doble roda de la mort (Colòmbia)

The Flyers Valencia

Sempre a la recerca del més difícil encara, si amb una no era apte per a cardíacs, amb dues rodes de la mort girant paral·lelament l’espectacle es duplica. Els germans Carlos i Robinson Valencia tornen a la pista que els va catapultar a la fama en la vuitena edició de l’Elefant d’Or acompanyats de dos saltadors més. Emoció garantida en l’Espectacle Vermell.

Cercles i diàbolos (Xina)

The Acrobatic Troupe of Dezhou City

La representació d’artistes xinesos recau en aquesta companyia, tres anys des que ho va fer l’última per culpa de la pandèmia. Sota la direcció artística de la prestigiosa creadora Li Xining, participa amb dues atraccions grupals: d’una banda, els saltadors de cercles (Blau) i, d’una altra banda, els jocs malabars amb diàbolos (Vermell). Al llarg de la seva dilatada trajectòria, el col·lectiu acrobàtic de Dezhou ha acumulat més de 150 premis en diferents competicions i inclou actualment 130 artistes. Potencien les arts circenses vestint-ho amb una posada en escena colorista i musicalment efectista que incrementa l’espectacle.

Patins acrobàtics (Canadà)

Mat & Mim, una parella que va sobre rodes

Myriam i Mathieu no paren de giravoltar per les pistes i escenaris d’alguns dels circs i cabarets de més prestigi mundial, des del Cirque Éloize fins al Machine de Cirque, passant pel Cirque du Soleil, on fa anys que actuen en la producció Bazzar que recorre Sud-amèrica. De fet, l’aturada que l’espectacle realitza en canviar de ciutat els ha permès participar aquest any en l’Elefant d’Or, en què demostraran el perquè de la seva requesta. De fet a l’acròbata Mym (Myriam Lessard) ja la vam poder veure amb una altra companya artística actuant l’any 2009 per primera vegada a Europa en un dels primers festivals dirigits per Genís Matabosch, sota el nom de Duo Hypnoz, amb què ja va meravellar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia