Arts escèniques

Crònica

Festival Elefant d’Or

El circ encara sorprèn

No és fàcil sorprendre el públic actual: la immensa majoria ens pensem que ja ho hem vist tot... a través d’una pantalla. Fins i tot la mainada acumula des de ben petita una experiència audiovisual tan gran que gairebé la deixa sense capacitat de sorpresa en la vida real. Però llavors arriba el circ, amb els seus 250 anys d’història, i continua provocant sensacions úniques en grans i petits. Això es podria aplicar a gairebé a tots i cadascun de la dotzena de números que es van poder veure divendres a l’espectacle Vermell, la segona semifinal de l’11è Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, que té lloc fins dimarts a Girona. És difícil saber quin artista rebrà el premi del jurat popular –o sigui, tot el públic, que al final introdueix el seu vot en una urna, a canvi d’un caramel–, però pels crits i les ovacions, que sempre són bons indicis, podrien guanyar els colombians The Flyers Valencia, que van tancar la primera part amb un impressionant número de doble roda de la mort, donant voltes a gran velocitat i fins i tot saltant la corda sobre aquesta enorme estructura metàl·lica giratòria; o també la parella canadenca de patinadors acrobàtics Mat & Mym, provinents del Cirque du Soleil, que en la segona part van oferir un número perfecte en la seva combinació d’harmonia i adrenalina, sobretot quan ell la fa girar amb una corda lligada al seu monyo.

Hi ha també números iconoclastes, híbrids de disciplines que busquen innovar davant l’evidència que gairebé ja està tot inventat. Seria el cas de l’australiana Flying Lucky Hell i el seu número de faquirisme aeri, o sigui, que es va empassant espases, algunes lluminoses que il·luminen la tràquea, mentre vola per sobre del públic i els més aprensius abaixen la mirada. Durant dues hores i mitja d’espectacle –a la qual s’ha de sumar uns 25 minuts de mitja part–, hi ha nombrosos moments memorables: l’equilibrista xinès Chen Lei interpretant l’Himne a l’alegria de Beethoven saltant amb una sola mà sobre unes petites columnes que feien les funcions de tecles d’un piano; la bellesa i l’alt risc sense xarxa del duet bielorús de cercle aeri Natalia & Hleb; el gran clown brasiler Bubi, que convida el públic a participar en les seves històries delirants de pistolers i motoristes; els icaris a ritme de swing dels salvadorenys Hermanos Rodríguez; l’elegància, també en el cercle aeri, de la canadenca Sabrina Aganier, o l’excel·lent malabarista brasiler Caio Stevanovich. I en la segona part, el funambulisme a gran alçada de Triple Breath (Uzbekistan); les tensions mà a mà dels forçuts Korotin & Makiyev (Kazakhstan); el volteig acrobàtic ben coreografiat del quartet israelià Vertex i, com a cloenda, els jocs malabars amb el diàbolo de la nombrosa Acrobatic Troupe of Dezhou (Xina), amb la gran orquestra del festival contribuint de manera decisiva a crear l’ambient d’un gran circ internacional de qualitat. L’espectacle Vermell es repeteix avui (11.30, 16 i 19.30 h) i dilluns (17.30 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia