Llibres

literatura

El Congrés Mundial de Literatura Infantil i Juvenil de 2028, a Barcelona

Barcelona acollirà l’any 2028 el Congrés Mundial de Literatura Infantil i Juvenil. La candidatura de la capital catalana s’ha imposat avui a la de les ciutats d’Accra (Ghana), Suwon (Corea) i Sharjah (Emirats Àrabs), segons s’ha fet públic a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya (Itàlia). L’IBBY World Congress és la cita més important del món de literatura infantil i juvenil.

La candidatura catalana l’ha presentat el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (IBBYcat) sota el lema Reading is a universal right. Acces to cultures, languages and imagination (Llegir és un dret universal. Accés a les cultures, llengües i imaginació), inspirat per la visió de la fundadora de l’IBBY, Jella Lepman. Una escriptora, periodista i activista alemanya que funda la institució a Zuric (Suïssa) l’any 1953 amb l’objectiu de recosir les ferides després de Segona Guerra Mundial a través de la literatura infantil i juvenil.

Els congressos de l’IBBY se celebren cada dos anys en una ciutat d’un dels 82 països membres de la institució i tenen com a objectiu que els especialistes i agents del sector puguin trobar-se, a més de “difondre, compartir i intercanviar idees, estudis i projectes relacionats amb la promoció del llibre i la lectura”. Durant aquestes jornades se celebra igualment l’assemblea general de l’entitat i es lliuren els premis que convoca l’organització com l’Andersen.

La tria de Barcelona per acollir el congrés es tracta, segons l’IBYYcat, d’una “fita col·lectiva, possible gràcies al compromís i suport de totes les entitats del sector i de les administracions, que s’han bolcat en la defensa del projecte”.

El congrés de Barcelona buscarà ser “participatiu i inclusiu” i començarà a “compartir el contingut que acabarà teixint un any abans”, avançant els seus organitzadors que “per primera vegada integrarà com a part essencial la veu dels nens i joves que, en mini-congressos, podran gaudir de l’experiència dels grans especialistes”.

Entre les raons que han convençut el comitè executiu de l’IBBY, segons l’IBBYcat, hi ha “la fortalesa de la comunitat de literatura infantil i juvenil, fruit d’un treball transversal de més de quaranta anys”, així com “el compromís profund amb els valors fundacionals de l´IBBY” i el “moment estratègic d’impuls i el context d’oportunitat que viu la nostra literatura infantil i juvenil”.

D’altra banda, no ha oblidat “la llarga tradició editorial i la capitalitat de Barcelona com a hub, representant el 70% de la producció de tot Espanya” i els “atractius culturals, arquitectònics, artístics d’una ciutat cosmopolita, dinàmica i oberta a la experimentació”, amb una “gran infraestructura per acollir un congrés d’aquesta magnitud”.

L’Ajuntament de Barcelona ha rebut amb “molta satisfacció” la notícia i ha recordat que va donar tot el “suport institucional” a la candidatura presentada per l’IBBYcat, en declaracions recollides per l’agència Efe. Alhora, ha indicat que Barcelona, Ciutat de la Literatura de la UNESCO, té entre les prioritats les del foment del llibre i la lectura, que promou amb eines “tan diverses com l’extensa xarxa de biblioteques o el festival Món Llibre, la cita anual sobre el llibre i la lectura consagrat als lectors més joves”. L’ajuntament oferirà “tot el suport” a l’organització de l’esdeveniment el 2028, que durarà tres dies i mig, amb l’assistència de 600 professionals i un centenar d’activitats per a diferents tipus de públics i en connexió amb la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen