Arts escèniques

Neix una plataforma per arxivar la documentació de les arts escèniques del país

Escena Digital de Catalunya, impulsada pel MAE, preveu funcionar a “ple rendiment” el mes de juny

Vestits de la Montserrat Caballé o programes de mans antics que actualment existeixen però que no són prou coneguts tindran molta més visibilitat gràcies a una nova plataforma que pretén reunir en un mateix espai digital tota la documentació d’arts escèniques que existeix en el territori català. La nova plataforma, batejada com a Escena Digital de Catalunya, ha estat impulsada pel Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre (MAE) i s’espera que estigui funcionant a ple rendiment el mes de juny.

En aquesta nova plataforma, que ha estat presentada aquest matí, s’hi podrà veure tota la informació relativa a un espectacle determinat i neix amb l’aspiració d’esdevenir un arxiu documental de qualsevol sala o teatre del país que vulgui fer difusió del seu fons documental. Fins ara, el MAE ja disposava de quatre grans catàlegs en línia amb més 1,5 milions d’arxius com fotografies, articles de premsa, cartells, programes de mà o materials audiovisuals de professionals de les arts escèniques que han treballat a Catalunya en els últims 100 anys. Durant la roda de premsa de presentació, la diretora del Museu de les Arts Escèniques, Anna Valls, ha destacat que amb la nova plataforma es vol aconseguir “més visibilitat de tot allò que ja tenim” i també oferir als espais escènics un espai per difondre la seva documentació. Així, la nova plataforma unificarà els registres actuals dels quatre catàlegs del MAE amb d’altres i els farà més accessibles per a ser estudiats i per “arribar a tothom”.

Valls ha reivindicat que són l’única institució que treballa amb una mirada “museística” i, per això, ha defensat que es relacionaran amb altres equipaments, com ja estan fent de forma pilot amb el Mercat de les Flors i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), per sumar esforços en la digitalització i catalogació dels documents a l’arxiu. “La voluntat és sumar tot el que es fa a Catalunya en arts escèniques i col·laborar amb tothom per aconseguir donar eines transversals per a tothom”, ha assegurat el president-delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares.

Valls ha dit que a la nova plataforma es podrà buscar un espectacle i trobar-ne reportatges a la premsa, material audiovisuals, peces com titelles o el cartell. “Vídeos són el contingut que ens fa més falta. Esperem que amb la contribució amb altres espais creixem en aquest sentit”, ha apuntat.

Pel que fa a la posada en marxa d’Escena Digital de Catalunya, en les properes setmanes es finalitzarà la migració al nou portal dels documents que hi ha actualment en els quatre catàlegs virtuals de del MAE.

Es tracta de 130.000 registres de les col·leccions d’arxiu com cartells, fotografies, programes, figurins, titelles o indumentària de més de 180.000 articles de premsa de l’hemeroteca digital, 3.000 arxius audiovisuals i 18.000 fitxes d’espectacles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona