cultura

TORREFETA I FLOREJACS

Una guia dels castells de la Segarra pretén atreure turistes a la comarca

Els autors, Jaume Moya i Jesús Roig, repassen en onze itineraris bona part dels més de 120 castells documentats que hi ha a la Segarra

Jaume Moya i Jesús Roig han publicat la guia Els castells de la Segarra. Onze itineraris per la marca segarrenca, un treball que pretén mostrar la comarca com un autèntic reclam turístic de la Catalunya interior a través d'aquestes fortaleses monumentals. Els itineraris recorren bona part dels més de 120 castells documentats que hi ha a la comarca. Un dels autors de la guia, Jaume Moya, destaca que “el secret de les rutes és que el visitant pot fer un recorregut per deu segles d'història de castells”. De fet, la Segarra és la comarca catalana on hi ha més castells i unes tres quartes parts d'aquests són fàcilment identificables.

La guia vol ser una presentació de la zona a partir dels seus trets més identitaris. D'aquesta manera, es plantegen onze rutes en què es proposa visitar de vuit a onze castells diferents en cadascuna. No obstant això, també s'inclouen propostes per descobrir altres indrets interessants de la zona, festes tradicionals i gastronomia a partir dels establiments de restauració. Moya explica que s'utilitza “l'esquer” dels castells per donar a conèixer la comarca.

Tot i que Jaume Moya no va néixer a la Segarra, hi viu des de 2008. L'autor explica que ell i Jesús Roig han volgut fer la guia no només per recórrer un traçat històric que fins ara cap autor s'havia dedicat a fer, sinó per explicar la Segarra i “vendre-la” turísticament. Segons Moya, moltes vegades els segarrencs no són conscients que hi ha alternatives econòmiques més enllà de les que han estat tradicionalment arrelades a la comarca, com l'agricultura o el cooperativisme agropecuari. Per això, l'autor explica que la guia presenta tot un ventall d'oportunitats que s'han de saber concebre com autèntics puntals per al desenvolupament d'una economia basada en el turisme d'interior a la zona.

En els itineraris es visiten des d'edificis preromànics (com Lloberola) fins a palaus baixmedievals (com Montcortés), passant per torres romàniques (com Vallferosa), castells gòtics (com les Sitges) i mansions senyorials (com Malgrat). També es passa per castells (com Florejacs), ruïnes majestuoses (com l'obra de Fluvià), residències privades (com la Curullada) i jaciments arqueològics (com Vilagrasseta). Tampoc oblida grans fortificacions (com Montfalcó Murallat) i d'altres sorpreses que esperen els visitants a l'Ametlla, la Tallada o la Morana.

LA XIFRA

11
itineraris
estan inclosos a la guia, que recorre bona part dels més de 120 castells que hi ha a la Segarra.
Els segarrencs no són conscients que hi ha alternatives econòmiques més enllà de l'agricultura
Jaume Moya
AUTOR DE LA GUIA
El secret de les rutes és que el visitant que les segueixi pot fer un recorregut per deu segles d'història de castells


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen