cultura

Educació

Un tortellanenc universal

Editen una biografia i les cartes que el pedagog Joan Roura-Parella va escriure i rebre quan estava exiliat

Segons el tòpic, de Tortellà surten culleraires i músics. És cert, però només en part. Aquest poble garrotxí ha vist néixer i formar-se personatges com ara Joan Roura-Parella (1897-1983), prestigiós pedagog que va exercir a Catalunya fins que, en haver-se d'exiliar al final de la Guerra Civil, va reprendre la seva carrera professional als Estats Units, entre altres països. A la seva vida i sobretot a les cartes que va intercanviar-se amb intel·lectuals durant els anys que va estar a l'exili està dedicat
el llibre La carpeta de l'oncle: correspondència d'exili de Joan Roura-Parella, que han escrit Pere Gómez, Salomó Marquès, Joaquim Pagès, Lu Planagumà i Conrad Vilanou.

Nascut en el si d'una família benestant i amb interès per la cultura, Roura-Parella va estudiar primer a l'escola del poble –precisament des de fa uns anys porta el seu nom– i a continuació va cursar estudis de pedagogia, entre altres centres, a la Normal de Girona i a les universitats de Barcelona, Madrid, Las Palmas i en d'altres de França i Alemanya. Als 32 anys ja era professor de la UB i tenia un gran prestigi. Republicà i catalanista, el 1939 va haver d'agafar el camí de l'exili, que el va dur primer a Mèxic. Allà va impartir classes a l'Instituto de Investigaciones Filosóficas de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM)i va entrar en contacte amb Josep Carner, amb qui acabaria mantenint una gran amistat. A mitjans de la dècada del 1940 va rebre diferents ofertes d'universitats d'EUA, de les quals va acabar escollint la de Weslelay (Connecticut). A partir dels anys seixanta va fer estades temporals a Tortellà. Va ser a la seva casa familiar on, entre molts altres documents, van quedar les cartes que Roura-Parella havia escrit i rebut durant els anys d'exili. El seu nebot Josep Roura les va conservar i les va mostrar un dia a Joaquim Pagès, mestre que, a banda d'estar molt interessat per la història, és l'alcalde de Tortellà. Va ser així que va sorgir la idea del llibre, que inclou fragments d'aquella correspondència i una llista de tot el fons. La relació dels remitents i destinataris és impressionant: Avel·lí Artís, Agustí Bartra, Pere Bosch Gimpera, Josep Carner, Joan Corominas, Josep Ferrater Mora, Gabriel Jackson, Werner Jaeger, Jaume Miravitlles, Lluís Pericot... amb qui parla –en català, castellà, anglès, francès o alemany– de pedagogia i filosofia, però també de temes d'actualitat, circumstància que converteix aquest material en una bona eina per comprendre aquella època. L'edició ha anat a càrrec de l'Ajuntament i la Universitat de Girona (s'ha publicat a la col·lecció Diversitats 75 de la UdG) amb la col·laboració de la Diputació, la Generalitat, el Consell Comarcal de la Garrotxa i la Universitat de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós