Música

disc

xavier castillón

Gossos, al ritme d'ara

El grup manresà presenta avui al Teatre Coliseum de Barcelona el seu onzè disc, ‘Batecs', després d'un any i mig de parada i reflexió

Un any sabàtic? El 2012 no ha estat exactament això per als cinc components de Gossos, que han aprofitat bé aquest any i mig d'allunyament dels escenaris per treballar en projectes paral·lels –Natxo amb The Wireless, el seu tribut a Marley; Juanjo amb Menaix a Truà, Santi amb Asstrio, etc.– i també en el seu onzè disc d'estudi, Batecs (Música Global), amb setze cançons noves que volen ser una banda sonora adient per a aquests moments de canvis, per al “nou món que batega amb consciència i saviesa”. Un nou món que apareix en els agraïments del disc com a font d'inspiració que fa possible “que un futur millor sigui de tots i per a tots”. Batecs, si cal subratllar-ho, és un disc optimista en aquests temps difícils.

Natxo Tarrés dóna més pistes sobre Batecs: “Creiem realment en aquest nou món, en aquests batecs que són tota una sèrie de nous projectes que comencen a aflorar, que emergeixen de la necessitat i de les ganes d'entendre l'economia i tot plegat des d'un altre punt de vista. Estem forçats a viure d'una altra manera, a reinventar-nos, perquè el món s'enfonsa. I mentrestant, com en el Titànic, els músics continuem tocant.” Tarrés aclareix, però, que el discurs de Gossos en aquest disc no ha variat substancialment respecte als seus treballs anteriors, sobretot Dia 1 (2010): “Batecs és simplement un altre fascicle, un altre capítol de la mateixa novel·la.”

Com diu Tarrés, en els seus vint anys d'història –els celebren aquest mes, sense fer res especial: “Ja veurem què fem si arribem als 25”–, Gossos no ha conegut res més que la crisi, almenys des del punt de vista del negoci musical: quan ells van sortir a escena, el 1993, l'anomenat “rock català” ja estava de baixada i ells ja nedaven a la contra. Llavors van apostar per una proposta sorprenent, cent per cent acústica i sense bateria, fins a la incorporació de Serratosa, ja en el nou mil·lenni.

Batecs és un disc força tranquil, sobretot en contrast amb els més elèctrics Oxigen (2007) i Dia 1. “Té un punt que ens connecta una mica amb els nostres orígens, tot i que ja no tenim 20 anys, sinó 40”, diu Tarrés. Com a primer single s'ha triat Fills del sol, un tema “apropiat per a les radiofórmules, però que no representa tot el disc”. Santi Balmes, la veu del grup barceloní Love of Lesbian, fa un duet amb en Natxo a la cançó En pau, que simbolitza en certa manera el “reconeixement mutu” entre aquests dos grups de llarga i sòlida trajectòria. I un bon exemple del compromís social que destil·la el disc és La vall d'Artigues, una cançó dedicada a aquest petit paradís del Bages on “orienten la gent en temes de sostenibilitat i varietats agrícoles autoresistents”, explica Natxo Tarrés, que ja fa temps que treballa pel seu compte “en temes de moneda social i de productes de quilòmetre zero”. “Abans ens deien que érem molt rars i ara molta gent ens demana informació sobre aquests temes”, diu el músics sobre el canvi de mentalitat que s'està produint en aquesta societat, on la crisi també obre la porta a noves oportunitats i a noves maneres de veure l'economia i la vida en general.

El disc s'acaba amb una cançó de títol força significatiu en aquest context, Res tornarà a ser igual. És la cançó que els van encarregar per a la sèrie Polseres vermelles, amb una tornada oberta a múltiples interpretacions, totes positives: “Res tornarà a ser igual / Lluitarem fins al final / Un nou matí pot començar/ Si tanco els ulls me'n vaig al teu costat”.

Concerts i tallers
Gossos torna avui als escenaris, després de gairebé un any i mig d'absència, amb un concert al Teatre Coliseum de Barcelona, dins del 14è Festival Mil·lenni (21 h, entrades de 18 a 25 euros). Demà el grup tocarà a Lleida; el dia 17, a Banyoles; el 24, a Vic; el 31, a Manresa; l'1 de juny, a Palma, i el 15 de juny, a Tarragona. El concert a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles es complementarà amb dos tallers: un de percussió corporal, a càrrec del bateria Santi Serratosa, i un altre de composició, que faran en Natxo i l'Oriol. “Volem posar la cultura al servei de la gent”, diuen.
BATECS
Autors i productors: Gossos Discogràfica: Música Global Músics: Oriol Farré, Natxo Tarrés, Juanjo Muñoz, Santi Serratosa i Roger Farré.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE