cultura

cinema

Una empordanesa guanya l'Oscar dels Student Academy Awards 2013

Isona Rigau és la directora artística de ‘Miss Todd', premiada en la categoria de pel·lícula estrangera

El guardó s'atorgarà el 8 de juny a Los Angeles

Isona Rigau, una jove de Terrades llicenciada en comunicació audiovisual a la Pompeu Fabra, fa tres anys que va iniciar els estudis d'un màster de direcció artística a la prestigiosa National Film & Television School de Londres. Precisament, un dels treballs de graduació del màster, una pel·lícula d'animació amb la tècnica stop motion titulada Miss Todd, ha estat mereixedor del premi a la millor pel·lícula estrangera que atorga l'Acadèmia de Cinema nord-americana als estudiants, en el que es coneix com Student Academy Awards. La cerimònia d'entrega dels guardons –en què s'establiran les medalles d'or, plata i bronze– tindrà lloc el 8 de juny al Teatre Samuel Goldwyn de Beverly Hills (Los Angeles).

La feina d'Isona Rigau en la pel·lícula, dirigida per Kristina Yee i en què han participat fins a una dotzena de creatius, va consistir a dissenyar i construir els decorats on els personatges van ser animats fotograma a fotograma (tècnica que es coneix com stop motion). El film narra la història de la primera dona del món que va dissenyar i construir un avió, el 1910.

Els Student Academy Awards, que aquest any arriben a la 40a edició, es van crear el 1972 per donar suport a l'excel·lència a l'àmbit formatiu i encoratjar-la. Es té constància que guanyadors d'aquests premis han rebut 46 nominacions als Oscars i han guanyat fins a vuit guardons de l'acadèmia. Entre aquests, destaquen noms cèlebres en la indústria cinematogràfica com John Lasseter, Pete Docter, Robert Zemeckis, Trey Parker i Spike Lee.

‘La Ventafocs' de Disney

Isona Rigau fa temps que treballa en el món cinematogràfic. Després de participar en nombrosos curtmetratges i videoclips, va treballar a la productora de Paco Poch com a directora artística, feina que compaginava amb els estudis. També va cursar estudis d'interpretació a l'Institut del Teatre. El 2010, va decidir perfeccionar els seus estudis entrant en el curs de MA Production Design de la prestigiosa National Film and Television School. Allà ha desenvolupat tècniques visuals i de modelatge que li han servit, per exemple, per construir decorats per a films com Morning, Zi i Miss Todd, i per a grans produccions com l'últim Bond, Skyfall, i One chance, pendent d'estrena.

Actualment treballa per a Disney en la nova versió amb personatges de carn i ossos de Cinderella (La Ventafocs), sota les ordres del reputat director artístic Dante Ferretti. La pel·lícula, que dirigeix Kenneth Brannagh i que protagonitzen Cate Blanchett, Richard Madden i Lily James, s'està rodant als estudis Pinewood de Londres.

LA DATA

08.06.13
es farà l'entrega dels premis, en una cerimònia que tindrà lloc al Teatre Samuel Goldwyn de Beverly Hills.

LA XIFRA

40
edicions avalen aquests premis que atorga l'Acadèmia de Cinema dels EUA, els “Oscars dels estudiants”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.