cultura

publicacions

Una guia descobreix el patrimoni natural i cultural de l'Albera

La publicació correspon al número 10 de la col·lecció Guies de Patrimoni Local

Se centra en els municipis de Garriguella, Rabós i Vilamaniscle

Garriguella, Rabós i Vilamaniscle, aquests tres municipis que s'estenen pels vessants més meridionals de l'Albera, són els protagonistes d'aquesta nova guia Els aspres de l'Albera, editada per la Diputació de Girona i escrita amb la col·laboració dels coautors Rosa Maria Moret, mestra i doctorada a la UdG; Erika Serna, historiadora de l'època moderna i directora de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà; Estela Illa, llicenciada i professora de biologia a la UB, i Lluís Gratacós, arquitecte i dibuixant. Aquesta guia, presentada divendres passat a la sala Sabater Furtià de Garriguella, mostra diferents característiques dels tres municipis.

La primera part explica la situació de cada municipi i l'entorn natural que l'envolta, donant detalls dels diversos boscos, conreus, pastures, matollars, rius o torrents que enriqueixen els seus paisatges. La segona part explica la història, l'economia i la població des dels segles medievals i moderns fins a l'actualitat. Pel que fa a l'economia, fa especial incís en la vinya i les cooperatives de vi, motor econòmic de la zona.

El tercer apartat, dedicat al patrimoni cultural, és el més intens. Començant per l'arqueologia, l'arquitectura religiosa, militar i civil i l'art, aquesta part de la guia també parla sobre el folklore i les tradicions que s'han mantingut al llarg de la història, les festes, els personatges rellevants i els artistes que han viscut en aquesta zona.

L'objectiu d'aquesta col·lecció, que ha publicat guies de llocs com ara el cap de Creus, la Garrotxa d'Empordà, Peralada o el Baix Fluvià, és posar a l'abast dels lectors les particularitats i els trets característics de la vida local i cultural de cada municipi.

LA DATA

1931
és l'any
en què va entrar en funcionament el Celler Cooperatiu d'Espolla, el primer de les comarques gironines.

Quatre itineraris per conèixer la zona

Els aspres de l'Albera

ofereix quatre itineraris detallats que es poden fer per conèixer la zona de l'Albera. Tots els itineraris tenen una durada d'entre una i tres hores i són de nivell fàcil. En algunes d'aquestes rutes es poden veure o visitar la vall i el monestir de Sant Quirze, el poble de Garriguella, el santuari del Camp i el centre de reproducció de tortugues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona