cultura

Toni Arencón guanya un premi literari a l'Ebre

L'autor del Prat es va endur el premi Ribera d'Ebre per ‘L'ànima de l'assassí'

L'escriptor Toni Arencón Arias (el Prat de Llobregat, 1963) va guanyar dimecres a la nit el premi de narrativa Ribera d'Ebre, que, amb 32 edicions, és el més veterà de les Terres de l'Ebre. L'obra guanyadora és L'ànima de l'assassí, una novel·la que gira a l'entorn del frenòleg del segle XIX Mariano Cubí. Aquest personatge va ser conegut pel seu treball a l'entorn de la frenologia, una pseudociència que considera que el caràcter, els trets distintius de la personalitat i fins i tot les tendències criminals d'una persona poden ser estudiats en funció de la forma del cap.

A la novel·la, Arencón hi aboca un intens treball de documentació, “mantenint una tensió argumental que es combina amb les citacions d'autors i la descripció de l'ambient de la Barcelona de mitjan segle XIX”, segons Cossetània, l'editorial que publicarà l'obra. A partir del crim ocorregut en una família benestant, l'autor teixeix una història fictícia en paral·lel a la que es pot trobar als llibres que van escriure personatges secundaris vinculats a la ciència, la política, la religió i la filosofia, com ara Jaume Balmes i el mateix Cubí. A l'obra, el frenòleg mirarà de demostrar que l'estudi del cervell és determinant a l'hora de determinar qui ha estat l'autor d'un crim i si aquest té alguna possibilitat de curació.

El veredicte d'aquest premi, dotat amb 3.000 euros, es va fer públic a Vinebre. Durant l'acte també es va presentar l'obra guanyadora de l'any passat, Pluja sobre terra molla, de Carme Poblet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen