Territori

INFANTIL

IVETTE BALLESTEROS / EL 9 NOU

En Fermí i la Valentina tornen a l'aventura

Els ratolins del mas Casablanca de Taradell protagonitzen una història a Catalunya del Nord

En Fermí i la Valentina, els ratolins que viuen a la casa de pagès mas Casablanca de Taradell, a Osona, han tornat a les llibreries amb el conte La carta. Ho fan després d'haver descansat gairebé tres anys. L'editorial es va veure obligada a fer silenci per falta de recursos econòmics, però ara torna amb força i fent pinya amb l'Associació d'Amics de La Bressola, la xarxa d'escoles que practiquen la immersió lingüística en català a les comarques de Catalunya del Nord, i que a través d'un Verkami han aconseguit publicar el llibre. Per aquest motiu en aquest conte els protagonistes animats pel dibuixant Scaramuix viatgen a aquest territori amb la voluntat de donar a conèixer als lectors de Catalunya del Sud els racons i tradicions de Catalunya del Nord, sovint desconeguts.

La història comença quan en Fermí i la Valentina reben una carta escrita en un alfabet estrany, l'antic llenguatge dels ratolins. La carta els la fa arribar en Marcel Rosegacrostons, un parent seu llunyà que viu a Sant Miquel de Cuixà i que els convida a descobrir Catalunya del Nord. Els ratolins aprofiten la visita que un grup d'alumnes d'una escola bressola fa al mas Casablanca de Taradell per fugir amb ells a dalt l'autocar i trobar-se amb en Marcel. El viatge es converteix en una aventura divertida i coneixeran llocs i històries que han succeït a la part nord del país. A més, també visiten les escoles de La Bressola.

Tots els llibres de la Valentina i en Fermí, que ja se n'apilen més d'una dotzena, tenen en comú la seva part didàctica. A l'interior, entre les darreres pàgines, els educadors o pares hi troben unes planes que aprofundeixen en els continguts del llibre perquè ho puguin explicar amb més detall als menuts. Tant els continguts com les atractives il·lustracions de Scaramuix són fidels a la realitat. En els dibuixos s'hi poden distingir clarament els llocs més destacats de Catalunya del Nord, com el canal de Boera que passa molt a prop de Sant Miquel de Cuixà o bé l'escena on s'explica la història de Guifré el Pilós, que era de Rià.

La voluntat de l'autor, a més, és que els lectors visquin els llibres més enllà de la lectura. Amb aquest conte, per exemple, es convida les famílies a fer la ruta que fan els ratolins i que passa per llocs com Vilafranca de Conflent, Canet de Rosselló o Cotlliure.

Roser Romaní i Pep Cabanas, masovers del mas Casablanca i responsables d'Edicions Casablanca, han confessat que tenen un llibre al calaix a punt de publicar-se per la diada de Sant Jordi. Si no hi ha res de nou, es titularà Anem a l'hort i estarà dedicat als nens amb problemes de parla. Es farà amb la col·laboració del Col·legi de Logopedes de Catalunya. També en tenen un al tinter sobre les plantes medicinals, però cal madurar-lo.

Els contes van engegar amb la col·lecció En Fermí. El ratolí pagès amb un llibre dedicat a cada mes de l'any i van continuar amb En Fermí i la Valentina, després que la ratolina de Barcelona enamorés el ratolí. Els dos animals s'han convertit en els símbols i mascotes de mas Casablanca i en el punt màgic durant les visites que fan nombrosos escolars d'arreu del país durant l'any.

La carta
Scaramuix
Editorial: Edicions Casablanca Taradell, 2014 Pàgines: 24 Preu: 12 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor el filòsof i polític català Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA