Cinema Critica

CRÍTICA

Àngel Quintana

Els miratges del triomf americà

Què s'amaga darrere del mite del self-made man, l'emprenedor americà que del no-res arriba a la glòria? Moltes vegades darrere del triomf i l'excel·lència no s'amaga ni l'esforç, ni el talent, ni l'atzar, sinó un camí més tèrbol en què la il·legalitat i la maldat s'imposen. El año más violento, de J.C. Chandor, explica la història d'un emigrant llatí anomenat Abel Morales –Oscar Isaac– que després del seu casament amb la filla d'un gàngster irlandès de Brooklyn –Jessica Chastain– ha arribat dalt de tot amb el negoci de la distribució de camions de fuel. Abel Morales vol augmentar el negoci amb l'adquisició d'uns terrenys del port de Nova York propietat d'uns negociants jueus. La pel·lícula se centra en el camí que duu a terme Abel Morales per guanyar diners i en la manera com s'adona que no pot arribar a dalt sense caure en la corrupció. Chandor no vol explicar els camins incerts del somni americà sinó certificar que aquest està viciat en la seva pròpia essència. El mite d'Amèrica s'estavella davant d'una realitat més crua, dominada per la corrupció, la violència i l'ambició.

Chandor parteix d'un model de cinema que va des d'El príncep de la ciutat, de Sidney Lumet, fins a The yards, de James Gray, sense oblidar les múltiples referències a l'univers de Scorsese. La factura de la pel·lícula és clàssica, tot està filmat sense estridència, però amb una gran clarividència davant la descripció dels camins de la corrupció. Abel Morales pot ser vist com un home bo, un emigrant que volia seguir el recte camí. En la seva vida hi ha tres factors que el desestabilitzen. El primer és el personatge de la seva esposa Anne –Jessica Chastain–, que opera com una veritable Lady Macbeth. Ella l'invita a traspassar la barrera de la legalitat cap al costat fosc. El segon element és l'entorn format pels bancs que duen a terme pràctiques corruptes, els jueus que volen vendre-li els terrenys i els delinqüents que duen a terme un seguit d'atemptats i robatoris contra els camions de fuel de la seva empresa. Finalment, El año más peligroso configura el personatge d'un camioner que està atrapat en el mite del somni americà i vol acabar essent una persona tan privilegiada com el seu patró. L'individu que actua com a mirall del costat més dèbil del protagonista acaba provocant una situació tensa que fa que la pel·lícula desemboqui en el drama. Al costat dels protagonistes, la ciutat de Nova York l'any 1981 esdevé una altra protagonista. Chandor vol mostrar-nos com el crim organitzat dels vuitanta va donar pas a l'especulació dels noranta i va obrir el camí cap a l'actual crisi econòmica. La corrupció fiscal, financera i política dels vuitanta no para de projectar-se en el món actual.

El año más violento
A most violent year
Direcció: J.C. Chandor Intèrprets: Oscar Isaac, Jessica Chastain, Albert Brooks, David Oyelowo Gènere: thriller Any: EUA, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia