cultura

Relleu en les institucions culturals de Lleida

Montse Macià, nomenada directora de l'Institut d'Estudis Ilerdencs

El centre d'art La Panera i el teatre de l'Escorxador faran un concurs públic per cobrir les vacants

Relleu al capdavant de les principals institucions culturals lleidatanes. La Diputació de Lleida va fer públic ahir el nomenament de la historiadora de l'art Montse Macià com a directora de la fundació pública Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) en substitució del catedràtic d'història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Maria Solé Sabaté, que ha estat al capdavant de la cultura de la Diputació els darrers quatre anys. Montse Macià és funcionària de l'IEI des del 1992, si bé estava en excedència des del 1997, quan va fer-se càrrec de la direcció del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. “Necessito temps per situar-me: he estat disset anys fora de la casa, encara que me la senti molt meva”, va demanar ahir als mitjans de comunicació.

A tocar de l'IEI, a la regidoria de Cultura de la Paeria, també estan acabant de polir canvis. La fins ara directora del centre d'art La Panera, Glòria Picazo, ha decidit jubilar-se, encara que continuarà vinculada a l'entitat. Al seu torn, la directora del Teatre Municipal de l'Escorxador, Margarida Troguet, ha presentat la seva renúncia a continuar al capdavant d'aquest equipament. Montse Parra, regidora de Cultura, anuncia que aquests dos càrrecs “sortiran a concurs”. La direcció de La Panera l'assumirà de manera interina Toni Jové, que ja treballava com a tècnic en aquest centre d'art contemporani. A l'Escorxador s'ha optat per la mateixa solució, i Marta Salla, tècnica del teatre municipal, assumirà les funcions de directora.

Tots dos equipaments estan en un moment molt diferent. L'Escorxador ha perdut molt de pes d'ençà que es va inaugurar La Llotja i ara funciona més aviat com un espai socioteatral en què hi tenen cabuda una seixantena de companyies de Ponent. La Panera, en canvi, ha vist consolidada la seva trajectòria amb una distinció a ARCO per les bones pràctiques en la promoció de l'art contemporani i està finançada en un 50% per la Generalitat. Glòria Picazo continuarà al capdavant de les biennals d'art Leandre Cristòfol i com a assessora.

LA FRASE

Toni Jové dirigirà La Panera de manera interina i Marta Salla, el teatre de l'Escorxador
Montse Parra
Regidora de cultura de la Paeria

LA XIFRA

5,9
milions.
És el pressupost que gestiona la fundació de la Diputació de Lleida.

Un perfil “professional” per a l'IEI

Dissabte es va signar el seu nomenament i ahir Montse Macià ja exercia de directora de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Rosa Pujol, alcaldessa d'Aitona i vicepresidenta de la Fundació Pública de la Diputació de Lleida, subratlla que s'ha buscat un perfil “professional” i s'ha tingut en compte que Macià “coneix la casa, perquè n'és funcionària i té bones relacions amb el territori”. Montse Macià (Vilanova de Bellpuig, 1962) va presentar la seva renúncia al càrrec de directora del Museu de Lleida el passat mes de novembre pel “desgast” que li suposaven els continus problemes pressupostaris de la institució. Ara gestionarà un pressupost de prop de sis milions d'euros. Des de fa quatre mesos, Josep Giralt s'havia incorporat a la direcció del Museu de Lleida i Macià havia retornat a la seva plaça a l'IEI. D'altra banda, la seu de la fundació, l'edifici gòtic de l'antic hospital de Santa Maria, estrenarà al setembre la remodelació integral de la primera planta, que inclou l'aula magna i la biblioteca, que tancarà al públic durant els mesos de juliol i agost per fer front al tram final d'obres. La remodelació estructural de l'edifici serà un dels llegats que deixa l'anterior director, Josep Maria Solé Sabaté.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia