cultura

A punt la 40a Trobada d'Acordionistes del Pirineu

Se celebrarà als municipis d'Arsèguel, la Seu d'Urgell, Vilagrassa i la Pobla de Cérvoles, entre els dies 31 de juliol i 6 d'agost

El festival ja és el més important d'Europa d'acordió diatònic

Ahir va tenir lloc a l'Institut d'Estudis Ilerdencs la presentació de la 40a Trobada d'Acordionistes del Pirineu, que se celebrarà als municipis d'Arsèguel (Alt Urgell), la Seu d'Urgell (Alt Urgell), Vilagrassa (l'Urgell), i la Pobla de Cérvoles (les Garrigues), els dies 31 de juliol i 1, 2, 3, 4, 5 i 6 d'agost. En l'acte, hi va participar Montserrat Macià, directora de l'IEI, i el membre de l'Associació Arsèguel i organitzador de la trobada, Artur Blasco.

Arsèguel es convertirà aquests dies en la capital dels acordionistes, amb una trobada que vol posar de manifest la importància de l'acordió en els pobles dels Pirineus. Com ja és habitual, els organitzadors han programat concerts amb diversos artistes i, també, amb joves intèrprets, procedents d'indrets de tot el món, com el cas de l'argentí Raúl Barboza, el búlgar Peter Ralchev, l'escocès Stan Reeves i els bascos Kepa Junquera i Sorginak.

Durant la seva intervenció, la directora de l'IEI va destacar la tasca fonamental que Artur Blasco ha tingut, des dels seus inicis amb la trobada, perquè ha estat capaç de transmetre a tots els visitants el coneixement més profund de l'acordió, les particularitats dels sons que emet, a les variacions que aporta segons quin sigui el país d'origen dels participants. En aquest sentit, ha recordat que el festival ja s'ha convertit en el més important d'Europa d'acordió diatònic. Després de la Segona Guerra Mundial aquest instrument va desaparèixer en gran part del territori europeu, però es va mantenir a les zones muntanyoses. A la península Ibèrica, l'ús de l'acordió va continuar al nord de Portugal, al País Basc i al Pirineu de Lleida.

Aquesta és una iniciativa que vol contribuir, segons paraules de Macià, a dinamitzar i fer créixer l'activitat musical i cultural a les comarques de Lleida, perquè, a banda de la celebració del festival, també s'organitzen durant l'any tallers, colònies i cursos, la qual cosa dóna una idea molt aproximada de la transcendència que té aquesta trobada en el territori.

L'interès dels organitzadors de la trobada és d'expandir-la fora del municipi. Enguany, els acordionistes d'Arsèguel actuaran a Vilagrassa (Urgell) el dia 4 d'agost (22.00 hores); a la Pobla de Cérvoles (les Garrigues) el dia 5 d'agost (22.00 hores); a Castellbò (Alt Urgell) el dia 6 d'agost (22.00 hores); i a Puigcerdà (Cerdanya) el dia 7 d'agost (22.00 hores).

LA FRASE

El festival s'ha convertit en el més important d'Europa d'acordió diatònic
Artur Blasco
organitzador de la trobada

LA DATA

31.07.15
Data d'inici
del festival, que continuarà fins al 6 d'agost i que tindrà intèrprets de tot el món.

LA XIFRA

40
Enguany
se celebren quatre dècades del festival, que aquest any s'obrirà a altres municipis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda