cultura

Tot a punt per a la XV Mostra de Teatre Còmic Amateur

Nou companyies participen en la proposta d'enguany, que durant dos mesos recorrerà els pobles de les comarques de les Garrigues, donant l'opció als grups d'actuar i donar-se a conèixer

El Consell Comarcal de les Garrigues ha donat el tret de sortida a la XV Mostra de Teatre Còmic Amateur de les Garrigues, una proposta oberta als grups de teatre còmic amateur dels Països Catalans que dóna l'oportunitat a les companyies de teatre amateur a actuar i donar-se a conèixer davant el públic garriguenc. La mostra, que començarà el 4 d'octubre al Vilosell, recorrerà durant dos mesos els pobles de la comarca de les Garrigues (Arbeca, les Borges Blanques, Cervià, Fulleda, Juncosa...) amb l'objectiu de promocionar el teatre dins dels municipis, sovint amb poca tradició teatral.

Tot i que a hores d'ara algunes actuacions encara estan pendents de confirmar, tot indica que enguany hi haurà nou actuacions de teatre a la comarca, cada una en un municipi diferent. Es faran els dissabtes a la nit o els diumenges a la tarda, segons la preferència de cada municipi. Tots els grups participants –hi ha deu places– rebran la quantitat de 800 euros per les despeses de desplaçament, muntatge i altres temes. Cal remarcar que aquesta és una de les poques convocatòries que es fan de teatre exclusivament còmic arreu del país. Hi col·labora la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i l'Institut d'Estudis llerdencs.

L'encarregada d'estrenar la programació d'aquest any és la companyia Xaos Teatre, que de ben segur omplirà de rialles i diversió el Vilosell. Després de l'èxit de l'any passat amb El meu idiota, aquest any presenten Bon Appétit!, una divertida comèdia que comença quan la Júlia ha d'anar-se'n el cap de setmana a tenir cura de la seva mare i el Pere aprofita per muntar una escapada amb la seva amant, la Susi. Però el Francesc, el millor amic d'en Pere, té una aventura amb la Júlia. Tot un embolic que segurament no deixarà indiferent ningú.

Es pot aprofitar la visita al Vilosell per gaudir de la comèdia, però també per gaudir d'un poble d'uns dos-cents habitants amb carrers empedrats i envoltat d'un marc paisatgístic molt atractiu. Conserva algunes restes de l'antic castell, un portal romànic i una església parroquial barroca, dedicada a santa Maria. Actualment es compon d'una única nau on hi ha la capella del Santíssim i el baptisteri. Hi ha una creu gòtica de pedra del segle XIV davant l'ermita de Sant Sebastià, i l'ermita barroca de Sant Miquel de la Tosca és en un indret anomenat les Fontetes (www.ccgarrigues.com).

Una altra població destacada per on passarà la mostra enguany és Arbeca. Al cim del turó hi ha les restes de l'antic i poderós castell dels ducs de Cardona, que té el seu origen en una fortalesa àrab reconquerida cap a la meitat del segle XII. La població es va anar construint arrecerant-se al seu entorn. Sobresurt la Fortalesa dels Vilars d'Arbeca, única en el món ibèric català, i el molí de l'Argilés, amb un moles de pedra que impressionen. Possiblement és de principis del segle XIX, i les premses hidràuliques que s'hi van afegir són dels anys vint de la centúria passada. És molt curiós que entre l'embigat que encara es conserva, hi ha un tros de premsa de biga, molt característic del segle XVIII, i dues cargoles de fusta de la mateixa època.

Les actuacions

Tot i que algunes encara estan pendents de confirmar, tot indica que la programació d'aquest any serà la següent: 4 d'octubre, Xaos Teatre amb l'obra Bon Appètit (el Vilosell, 18.00 h); 10 d'octubre, Teatre de Falç amb l'obra Método 33 (Arbeca, 22.00 h); 11 d'octubre, Kalamarsa Teatre amb l'obra La fi del món (la Pobla de Cérvoles, 18.00 h); 17 d'octubre, Blaugrana Escena amb l'obra Feta està sa barrina (les Borges Blanques, 22.00 h); 18 d'octubre, Amanida Teatre amb l'obra Això no és vida (Puiggròs, 18.00 h); 24 de novembre l'Escotilló Teatre amb l'obra L'inspector (Vinaixa, 22.00 h); 25 d'octubre, Tàndem amb l'obra En venda o lloguer (Juncosa, 18.00 h); 1 de novembre, Kòmix amb l'obra Vuit dones (Cervià de les Garrigues, 18.00 h); 8 de novembre, La Botera amb l'obra Les quatre cares d'Eva (Fulleda, 18.00 h).

Descobrir la comarca de les Garrigues

La mostra permet voltar per diferents pobles de les Garrigues, una comarca que limita al nord amb el Segrià, el Pla d'Urgell i l'Urgell, al sud amb el Priorat i a l'est amb la Conca de Barberà. Es caracteritza per un terreny sec i eixut, excepte en zones molt concretes. L'olivera és el conreu més estès a la comarca; la varietat d'olivera típica és l'arbequina i la seva oliva, petita, rodona i tibant, produeix un oli sense gran acidesa, considerat el millor pels entesos. D'altra banda, viles com l'Albagés, Arbeca, Fulleda, la Pobla de Cérvoles i el Vilosell produeixen un vi de gran qualitat. La pedra també té un espai important dins el llegat cultural de la comarca. Les construccions de pedra seca són principalment antigues cabanes de volta, receptacles d'aigua, els marges o espones, els aixoplucs i els recers, que es construïen exclusivament amb pedra (sense utilitzar cap tipus de subjecció entres les diferents peces) i que queden perfectament integrades en el paisatge garriguenc (www.ccgarrigues.com).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran