cultura

Homenatge al fotògraf Ernest Costa i Savoia

El fotògraf i escriptor naturalista, que ha publicat articles i reportatges en diferents mitjans catalans, fa 75 anys

El cineasta Antoni Martí li ha dedicat un audiovisual sobre la seva trajectòria

El fotògraf i escriptor Ernest Costa i Savoia (Bescanó, 1940), va ser homenatjat ahir en un acte a la casa de cultura de Girona, amb la participació de l'historiador Pep Matas i del cineasta Antoni Martí, que li va dedicar un documental sobre la seva trajectòria professional. Ahir també, al Museu de la Terrissa de Quart es va inaugurar una exposició fotogràfica d'Ernest Costa sobre les Gavarres i el seu patrimoni etnològic.

Tothom que coneix Ernest Costa sap que és un home que s'estima el país i que el coneix com ningú. De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, no hi ha racó que aquest fotògraf, que escriu pulcrament, no hagi retratat per a la posteritat. Té un fons de més de 400.000 imatges, que aviat és dit, i ha publicat i col·laborat amb la majoria de diaris i revistes catalans com ara l'Avui, El Periódico de Catalunya, Descobrir Catalunya, El Temps, Presència, Compartir, Muntanya, les Garrotxes, les Alberes, i també amb mitjans audiovisuals com Catalunya Ràdio i TVE 2. De fet, en la seva llarga trajectòria professional també hi ha la realització d'una trentena de muntatges audiovisuals i un bon grapat de llibres, com ara Viatges amb els pastors transhumants, un plec de guies amb Arola Editors, agrupades en A peu per la primera i estiu: 26 passejades i excursions pels Països Catalans, i A peu per la tardor i hivern. En diferents col·laboracions també ha publicat Arbres monumentals, Les Gavarres, Mar i Terra, El Pla de l'Estany, El temps del carbó, Fontcoberta...

El 2014, Costa va rebre el premi Joaquim Codina que atorga la Fundació Valvi per una trajectòria destacada en la preservació del patrimoni i del paisatge. El 2004 havia rebut el premi Trementinaire d'Honor; el 2008 li van atorgar el VII Premi Flama de la Llengua, i el 2011, el premi Appec.

El naturalista Josep Maria Massip, que el va glossar amicalment i exhaustiva en dos d'aquests premis, considera que Ernest Costa és un “notari visual” i que no hi ha persona als Països Catalans que els conegui amb tanta profunditat i coneixement.

Les aportacions d'Ernest Costa a la cultura popular del nostre país són inqüestionables. Ja sigui amb els audiovisuals –va ser un dels precursors del fenomen migratori amb Viatge per la terra dels homes que han d'emigrar–; amb les col·laboracions a la premsa escrita (a l'Avui va publicar 50 reportatges sobre espais poc coneguts dels PPCC), la ràdio –va ser molt popular la seva col·laboració dels Paisatges al punt amb Antoni Bassas a El matí de Catalunya Ràdio– i la televisió i amb la profusió de fotografies seves en diferents volums com ara Espais naturals dels Països Catalans, Mediterrània, Història Natural i Geografia general dels Països Catalans, Biosfera, entre d'altres.

Ernest Costa va néixer a Bescanó (Gironès), i hi va viure fins als dotze anys, quan amb els seus pares es van traslladar a Barcelona per motius laborals. Als vint anys ja muntava materials audiovisuals per a les escoles a fi de divulgar entre els alumnes el missatge de país i identitat. Casat amb Anna Bricha, la seva mà dreta, viuen des de fa anys a Melianta (Pla de l'Estany).

LA XIFRA

400.000
El fons d'imatges d'Ernest Costa
supera aquesta quantitat i hi ha retratat tots els Països Catalans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia