cultura

Cultura

Redescobrint Planes

Josep Maria Planes va ser assassinat el 1936 per la FAI, amb només 29 anys; se'l considera la primera víctima del periodisme català

Un grup d'entitats manresanes organitza diverses activitats per rememorar-lo

Manresa vol que Josep Maria Planes (Manresa, 1907–Barcelona, 1936) sigui nomenat fill il·lustre de la ciutat en el termini d'un any. La seva figura encarna la d'un periodista, dels més valents de l'època segons els historiadors, que no dubtava a deixar clares les seves opinions polítiques, fet que probablement li va costar la vida. Planes va ser assassinat el 1936 per un grup de milicians de la FAI, “que el van localitzar, el van conduir a la carretera de la Rabassada i allà el van matar disparant-li set trets al cap, convertint-lo així en la primera víctima mortal del periodisme català”, segons explica Jordi Finestres, autor de la seva biografia.

Planes, considerat un dels impulsors del periodisme d'investigació a Catalunya, sabia que les seves “sinceres paraules” podien buscar-li enemics. L'1 de maig del mateix any en què va morir va escriure, en un article publicat al diari La Publicitat: “Sóc un periodista que potser cometo la imprudència de dir en veu alta el que el 90% dels catalans diuen en veu baixa. Nombrosos amics se m'acosten per dir-me que aquesta franquesa em pot costar cara. Potser els que es donen per al·ludits pels meus articles sabran si aquest advertiment és fonamentat. Per la meva banda, només he d'afegir que aquesta circumstància no m'ha de fer rectificar ni una ratlla dels meus comentaris d'ahir i d'abans-d'ahir.” Planes havia denunciat la federació anarquista en múltiples vegades; segons l'autor de la seva biografia, “l'aixecament militar i l'inici de la revolució del 19 de juliol de 1936 van precipitar els fets. Va haver-se d'amagar a contracor en diversos pisos d'amics, perseguit pels milicians de la FAI, que finalment el van localitzar i afusellar el 24 d'agost”.

El periodista desaparegut va tenir una “curta però brillant carrera”: entre d'altres, va ser director del magazín Imatges, també del setmanari satíric El Be Negre; va col·laborar en alguns dels diaris amb més renom de Catalunya, com La Publicitat; va protagonitzar algunes de les “millors” cròniques esportives de L'Esport Català i La Nau dels Esports, i va escriure el llibre Nits de Barcelona, que es podrà veure sobre els escenaris el maig de l'any vinent.

Fill del matrimoni Planas i Martí –els primers del llinatge del mas rural de Sant Mateu de Bages establerts a Manresa–, va néixer al número 26 del carrer de la Canal de la capital del Bages. Diverses entitats denuncien que la seva figura “hagi quedat a l'oblit durant tots aquests anys i que no s'hagi reconegut la seva breu però magnífica trajectòria professional com es mereixia”. Per aquest motiu han format la Comissió Any Planes, a través de la qual han organitzat diverses activitats fins al juny de 2017 per rememorar el periodista manresà i per tal que, un cop transcorreguts aquests mesos, l'Ajuntament aprovi concedir-li el títol honorífic de fill il·lustre de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia