cultura

Castells

El Concurs de Castells recuperarà l'‘Himne del casteller' dels anys setanta

El cantant de Lax'n'Busto, Salva Racero, interpretarà la versió pop de l'himne

Les dues versions s'estrenaran el 10 de setembre i es cantaran al concurs

El Concurs de Castells recupera l'Himne del casteller dels anys setanta per convertir-lo en la cançó oficial d'aquesta edició del certamen, que alhora ampliarà el repertori dels grups de grallers. L'arranjament de les dues noves versions de l'himne original ha anat a càrrec del músic Jordi Molina.

La primera és una versió per a tres veus i timbals que enregistrarà el grup de grallers So Nat, de Tarragona. La segona és una versió pop interpretada per un grup de músics tarragonins i que comptarà amb la veu de Salva Racero, el cantant del grup vendrellenc Lax'n'Busto.

Les noves versions s'enregistraran properament i s'estrenaran el dissabte 10 de setembre, a les dotze del migdia, en l'acte del sorteig de l'ordre d'actuació del Concurs de Castells, que tindrà lloc a l'Antiga Audiència de Tarragona i que serà retransmès per TAC12 i la Xarxa de Televisions Locals. L'Himne del casteller també s'interpretarà durant les tres jornades del concurs: el 25 de setembre, a la plaça del Castell de Torredembarra, i els dies 1 i 2 d'octubre, a la Tarraco Arena Plaça (TAP) de Tarragona. La grallera i “descobridora de joies” Roser Olivé, tal com la va definir la consellera de Festes de Tarragona, Begoña Floria, va explicar: “Gràcies a l'exposició sobre Jaume Vidal amb motiu dels vint anys de la seva mort, vaig voler recuperar aquest himne, ja que era desconegut en el món casteller.” Arran d'aquest fet, Jordi Molina va crear les dues versions de la composició.

L'origen de l'himne

L'Himne del casteller és una composició del músic i graller vendrellenc Jaume Vidal i Vidal, amb lletra de Josep Maria Calaf i Bernades, que va ser poeta i casteller dels Nens del Vendrell. L'himne es va estrenar el dia 11 d'abril del 1976 a Altafulla, ja que es va buscar un escenari neutral enmig de la rivalitat castellera que en aquella època es vivia entre Valls i el Vendrell. A l'estrena hi van assistir deu colles que van enlairar diversos pilars de quatre.

La peça va gaudir posteriorment de certa popularitat ja que la Caixa d'Estalvis Provincial de Tarragona la va incloure en un disc de vinil de temàtica castellera.

Tarragona ha liderat la venda d'entrades

Tarragona ha estat la primera de la llista en la venda d'entrades per al XXVI Concurs de Castells, que se celebrarà al mes d'octubre, ja que n'ha repartit 1.504. El segon lloc ha estat per a Vilafranca del Penedès, des d'on se n'han distribuït 745. En total, es van registrar 5.347 usuaris per a la diada del diumenge 2 d'octubre, que és la jornada en què participaran les dotze millors colles segons el rànquing casteller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia