cultura

Cultura

Reivindiquen el valor artístic de la ceràmica d'autor

L'associació Populart inaugurarà demà l'exposició ‘Ceràmika' a la Casa de Cultura de Girona, al costat d'una mostra de ceràmica de Fita

El 7 d'octubre hi tindrà lloc una jornada de treball

Són set ceramistes o set artistes de la ceràmica, tant se val, que treballen amb diferents tècniques i a partir dels conceptes més diversos –o sense un concepte previ, buscant només “la bellesa”–, però tenen en comú el fet de viure i treballar en diferents punts de les comarques gironines. També comparteixen la voluntat de reivindicar un lloc per a la ceràmica d'autor al costat de les altres arts, sigui al Macba o al desaparegut Museu de Ceràmica de Pedralbes, integrat –o ells creuen que més aviat dissolt i perdut– dins del flamant Museu del Disseny. Els set ceramistes són Emili Biarnés, Dolors Bosch, Carlets, Nuri Negre, Marcos Pacheco, David Rosell i Lluís Xifra, i entre tots han creat un centenar d'obres per a l'exposició Ceràmika, que s'inaugurarà demà al segon pis de la Casa de Cultura de Girona (19.30 h), on es podrà visitar fins al 15 d'octubre. Ceràmika és una iniciativa de l'associació cultural Populart , que presideix Francesc Carbonell i que ja va organitzar aquesta exposició la primavera passada a Capmany i aquest estiu al Terracotta Museu de la Bisbal d'Empordà, però amb variacions en el contingut en funció de cada espai.

A Girona també s'hi veuran peces noves i, a més, als espais de la Fundació Fita, situada al segon pis de la Casa de Cultura, es podrà veure en les mateixes dates una exposició antològica de ceràmica de Domènec Fita. Una tercera exposició, Dues mirades, reunirà també obres de Carlets i Biarnés, sobretot murals, al local dels Amics del Museu d'Art de Girona, al carrer Ciutadans, a partir del 7 de setembre. Al mateix espai tindrà lloc el 21 de setembre la conferència L'artista com a jardiner de l'esperit, del filòsof Josep M. Carbó (19 h).

A la Casa de Cultura també tindran lloc, cada dijous de setembre i el primer d'octubre (19 h), cinc sessions d'anàlisi i difusió de temes ceràmics, amb projecció d'imatges i vídeos comentats pels mateixos protagonistes i pel cineasta Joaquim Puigvert, gran documentalista d'aquest món creatiu, amb obres com ara Un rajoler (1956) i Càntirs negres (1977).

El projecte Ceràmika, estat de la qüestió culminarà el divendres 7 d'octubre amb una jornada de treball a l'aula magna de la Casa de Cultura, que obrirà el director del Museu de Ceràmica del municipi valencià de l'Alcora, Eladi Grangel, i inclourà també una taula rodona amb representants d'associacions i entitats de ceramistes i artistes i altres conferències i col·loquis, per acabar amb la presentació d'un document de conclusions i dels resultats d'una enquesta efectuada a través d'internet a ceramistes de tot Catalunya, per conèixer la seva situació professional.

La ceràmica, a la ciutat

Durant els mesos de setembre i octubre també es podran veure petites mostres de ceràmica de diferents autors gironins en diversos establiments comercials de Girona, com ara els restaurants El Celler de Can Roca, Amaranta i Divinum; els hotels Palau de Bellavista, Ciutat de Girona, Nord 1901 i Peninsular; la Llibreria 22, i la joieria Baobab.

LA DATA

7-9-2016
Dimecres vinent s'inaugurarà l'exposició ‘Dues mirades', de Biarnés i Carlets, al local dels Amics de l'MdA.

Els 90 anys de Domènec Fita

“La ceràmica ha participat com un testimoni més de l'art del segle XX, esguardant amb incertesa i promesa insinuada el seu paper en el segle XXI”, ha escrit Domènec Fita, que ha treballat la ceràmica en diferents etapes de la seva trajectòria, ara resumides en l'exposició Fita / Ceràmica, a la seva fundació. Fita també obrirà el dia 8 les sessions dels dijous amb el cineasta Joaquim Puigvert, que el va filmar en aquesta faceta creativa. Joaquim Jubert, patró de la Fundació Fita, va dir que Fita continua molt productiu i que l'any vinent se celebraran els seus 90 anys amb una gran exposició que voltarà per tot Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia