Economia

L’excúpula d’Abengoa evita la presó en el cas de les indemnitzacions milionàries

L’Audiencia Nacional absol Benjumea i Sánchez Ortega d’administració deslleial i apropiació indeguda

El fiscal demanava penes de cinc i quatre anys de privació de llibertat

L’Audiencia Nacional espanyola va absoldre ahir els exdirectius d’Abengoa Felipe Benjumea i Manuel Sánchez Ortega dels delictes d’administració deslleial i apropiació indeguda, pels quals la fiscalia sol·licitava cinc i quatre anys de presó, respectivament. El tribunal va prendre aquesta decisió després de considerar que no quedava acreditada l’administració deslleial dels béns d’Abengoa i que les indemnitzacions que van cobrar s’adequaven a la normativa legal i contractual existent. Benjumea –fill del fundador de l’empresa– va percebre 11,4 milions d’euros i Sánchez Ortega, 4,4 milions després de la seva sortida de l’energètica el 2015, mesos abans que el grup es declarés en preconcurs de creditors i estigués a punt de protagonitzar la fallida empresarial més gran de la història espanyola, amb passius que van vorejar els 25.000 milions d’euros.

D’acord amb la sentència, de 252 pàgines i contra la qual es pot recórrer davant del Tribunal Suprem en un termini de cinc dies, les clàusules econòmiques dels contractes d’indemnització de Benjumea i Sánchez Ortega “recollien estipulacions ja establertes o bé imperants en la majoria de les societats mercantils de perfils similars”. En la mateixa sentència, el tribunal també absol els altres tres exdirectius del grup, Mercedes Gracia Díez, Alicia Velarde Valiente i Antonio Fornielles Melero, acusats de col·laboració.

El 23 de novembre passat va quedar vista per a sentència la causa iniciada a finals del 2015, tres mesos després d’haver-se fet efectiu el relleu a la presidència d’Abengoa, que, segons les acusacions, va ser una “renúncia voluntària disfressada de destitució” amb l’objectiu de procurar una sèrie de beneficis als que aleshores eren els seus gestors amb l’entitat a les portes de la insolvència.

Durant el judici, la defensa de Benjumea va insistir que la seva sortida es va produir com una imposició dels bancs asseguradors de l’ampliació de capital fallida, ja que la de Sánchez Ortega va assegurar que els 4,5 milions eren una “contraprestació per no competència imposada en defensa de la mateixa societat”, que estava “bé” quan la va abandonar. Arguments que ara accepta el tribunal, el qual sosté que, en el moment de la firma dels contractes, l’endeutament d’Abengoa era “estable”, i afirma que la crisi de la companyia es va “accelerar” per la reacció del mercat davant les sortides successives dels seus dos màxims executius –Benjumea i Sánchez Ortega–, la repercussió de l’ampliació, els retards en la negociació i les condicions dels bancs.

Referent en renovables

Abengoa, grup familiar fundat el 1941 a Andalusia especialitzat en energia solar i eòlica i biocombustible, en la primera dècada del segle XXI era tot un referent internacional en el sector de les energies renovables. El 2010 va ser escollida per l’aleshores president dels Estats Units, Barack Obama, per construir una de les plantes solars més grans del món a Arizona. El gener del 2008 va entrar en el selectiu Íbex 35, del qual va sortir el novembre del 2015. A finals d’aquest mateix any, era present en vint països, abans de veure’s superada pel seu enorme deute, provocat per un creixement massa ràpid. Finalment, la companyia va aconseguir negociar un pla de reestructuració del deute amb una quinzena de bancs i fons d’inversió. Sota una nova directiva imposada pels creditors i fons que van rescatar l’empresa a canvi d’assumir quitacions i injectar fons, Abengoa va donar per tancada l’any passat una dolorosa reestructuració que va implicar acomiadaments massius i fortes desinversions. El setembre passat, Abengoa tenia un deute brut d’uns 5.500 milions d’euros, en contraposició amb els 12.258 milions del desembre del 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA