Economia

Festes i tradicions

Els caramels en les cavalcades de Reis es mantenen amb força

La històrica fàbrica V. Pifarré de Bellpuig ven uns 50.000 quilos de caramels per a les cavalcades de Reis d'arreu de Catalunya i de la resta de l'Estat

Les cavalcades de Reis no serien el mateix sense els caramels que Ses Majestats i els patges reparteixen durant el seguici a qualsevol població. Avui a la tarda la imatge d'infants i pares i mares equipats amb bosses per arreplegar caramels es repetirà a molts indrets. La històrica fàbrica V. Pifarré de Bellpuig, especialitzada en l'elaboració artesana de dolços des de 1911, produeix només per a la nit màgica entre uns 40. 000 i 50.000 quilos de caramels. La xifra representa un 4,16% dels 1,2 milions de quilos que es venen durant l'any.

La de Nadal és la campanya més important per al sector del dolç. Per a la firma bellputxenca representa un terç de la seva facturació anual, uns 4,5 milions d'euros. Comença amb els dolços i xocolates del tió, les especialitats de xocolata que es regalen per festes i acaba avui, la vigília del dia de Reis.

En les cavalcades, però, la tradició de repartir caramels es manté amb força, tot i que es va reduir una mica amb la crisi i l'únic que ha canviat és la mida i l'envasat. “Ara es fan més petits que uns anys enrere i en lloc de tenir l'embolcall típic s'envasen dins d'una bosseta amb una mica d'aire per a evitar que facin mal en llençar-los des de les carrosses”, explica Imma Llusera, adjunta de direcció de V. Pifarré.

“Una altra tendència que pren força són els caramels tous tipus Jelly, els que es coneixen com a gominola. Els que fem aquí també són aptes per a celíacs”, comenta.

Per a les cavalcades en fabriquen de gustos variats amb un embolcall genèric però el més habitual són els encàrrecs o bé d'ajuntaments que els etiqueten amb logotips propis o bé els caramels publicitaris de marques que també es reparteixen durant les cavalcades. Altres moments de l'any en què els caramels s'apoderen dels carrers són les festes de Sant Medir o per carnestoltes, quan és tradicional llançar-los en les rues d'arreu del país.

Un altre element que no pot faltar en cap cavalcada i tampoc en alguna casa és el carbó que també fabriquen a Pifarré. Tot i que els seu gust és ben dolç no gaudeix del mateix estatus que el caramel ni té el poder de repartir la mateixa il·lusió.

Més de 150 referències en dolços

La firma de Bellpuig elabora caramels de tot tipus, confits, drageats, productes de xocolata i altres dolços. Caramels amb i sense sucre i fins i tot fa anys que en fabriquen amb sucre de comerç just.

En total més de 150 referències pròpies a més a més de les marques que produeixen per a particulars. El seu caramel més emblemàtic i entranyable és el Piropo, tota una icona del passat que encara recorden els més grans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA
economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona